Култура

Бранко Ћопић на филму у Југословенској кинотеци

Посетиоци Кинотеке с биоскопском картом моћи ће бесплатно да погледају изложбу у Музеју Југославије и обратно - свако с картом изложбе моћи ће бесплатно да погледа филмове из програма о Ћопићу у Косовској улици 11
Бранко Ћопић на филму у Југословенској кинотеци© РТ Балкан

Инспирисана изложбом "Јежева кућица - Измишљање бољег света", која је тренутно постављена у Музеју Југославије, Југословенска кинотека припремила је филмски програм посвећен Бранку Ћопићу у сали у Косовској улици 11.

Циклус филмова снимљених по делима Бранка Ћопића биће приказан од 11. до 13. априла.

На програму ће бити играни филмови снимљени према Ћопићевим делима као што су "Орлови рано лете" (1966) у режији Соје Јовановић, "Николетина Бурсаћ" (1964) Бранка Бауера, "Глуви барут" (1990) Бате Ченгића и кратки документарни филм "Гроб у житу" (1951) по сценарију Бранка Ћопића, а у режији Пурише Ђорђевића.

Посетиоци Кинотеке с биоскопском картом моћи ће бесплатно да погледају изложбу у Музеју Југославије и обратно - свако с картом изложбе моћи ће бесплатно да погледа филмове из програма о Ћопићу у Косовској 11.

У Добоју изложба посвећена Чопићу

Поводом 40 година од трагичне смрти Бранка Ћопића у Народној библиотеци у Добоју отворена је изложба "Ћопићево роњење испод сјенки", коју је приредила библиотекар Аница Нарић.

Књигама, часописима и новинским исечцима, на 20 паноа и у 12 витрина, приказан је Ћопићев живот и рад, а изложена су и нека од његових првих издања која су у власништву Народне библиотеке Добој.

image