Култура

Почели "Дани Београда": "Београду, с љубављу"

Манифестација се одржава у спомен на 16. април 878. године, када се први пут у историјским документима помиње словенски назив града Београда
Почели "Дани Београда": "Београду, с љубављу"© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Традиционална манифестација "Дани Београда" почела је данас у српској престоници и трајаће до петка, 19. априла.

Београђане и госте главног града очекује занимљив културно-уметнички садржај, изложбе, тематске шетње, а улаз у културне установе ће бити бесплатан током трајања манифестације чији је овогодишњи мото "Београду, с љубављу".

Члан Привременог органа града Београда Никола Никодијевић положио је тим поводом цвеће на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где је турски командант Београда Али-Риза паша предао кључеве Београда кнезу Михаилу.

Полагању цвећа предходила је свечана поворка Кнез Михаиловом улицом до Спомен обележја, а њој су присуствовали представници града Београда, оркестар Министарства унутрашњих послова, коњичка бригада Полицијске управе Београда и питомци Војне академије.

У Историјском архиву Србије је у 13 часова отворена изложба "Београд: двадесете године двадесетог века", на којој ће заинтересовани посетиоци моћи да се упознају са начином живота у престоници од пре сто година. Изложба ће трајати до понедељка, 22. априла.

У 14 часова уприличено је отварање изложбе фотографија и разгледница под називом "Теразије, осврт и сећање, београдско наслеђе: фотографије и разгледнице из колекције Милоша Јуришића", која кроз 42 фотографије приказује историјски развој Теразија у периоду од 1890. године до средине прошлог века.

У среду, 17. априла, од 17 часова, биће организована посета Централној кули Старог сајмишта, где је током Другог светског рата успостављен концентрациони логор.

У петак, 19. априла ће у Старом двору бити додељене награде града "Деспот Стефан Лазаревић" за стваралаштво младих и "Светислав Стојановић" за 2023. годину.

Више позоришта, међу којима су "Дадов", "Звездара театар", "Битеф театар", "Душко Радовић", "Бошко Буха" и Југословенско драмско позориште и позориште "Пуж" је поводом "Дана Београда" одлучило да љубитељима позоришта да бесплатне карте за представе које су, због великог интересовања, готово у потпуности подељене.

Манифестација се одржава у спомен на 16. април 878. године, када се први пут у историјским документима помиње словенски назив града Београда, и на 19. април 1867, када симболичном предајом кључева града од стране турских власти Београд поново постаје српски град.

image