Магазин

Међународни дан планина: "Жене померају планине"

Жене данашњице преузеле су многе задатке које су раније обављали мушкарци: оне су фармери, продавци на пијаци, пословне жене, занатлије, предузетнице и лидери заједнице, а њихов потенцијал да буду главни покретачи промена у правцу одрживог развоја. Све ово се нашло у фокусу овогодишњег обележавања Међународног дана планина.
Међународни дан планина: "Жене померају планине"© unsplash /Stephen Leonardi

"Жене померају планине" тема је овогодишњег Међународног дана планина који се обележава 11. децембра.

Централни догађај ове манифестације је модна ревија перуанског женског колектива "Илари тредс фордримс" ("Illariy Threads 4Dreams") и модне дизајнерке и амбасадорке Добре воље Стеле Џин. Специјално за ову прилику, она је отпутовала у Толкони (перуански Анди), да би у сарадњи са женама занатлијама из те области које узгајају алпаке на традиционалан начин, чувајући природне варијације боја стада, припремила модну колекцију за 2023 – 2024. годину. Захваљујући овој сарадњи, ове планинске жене сада су добиле место на међународном тржишту и производиће и профитирати од заједнички дизајнираних модних предмета.

Жене у планинама

У многим културама планине, са својим величанственим врховима који продиру кроз облаке и додирују небо, подсећају на духовност и божанско. Међутим, за жене, носиоце локалне традиције и културе које годинама живе у планинама, планински живот је често борба да се задовоље основне потребе, а недостатак могућности доводи до тога да се све више младих жена сели са планина да би студирале и пронашле посао.

Више од 50 процената жена у планинским пределима обавља пољопривредну делатност. Оне су углавном те које управљају природним ресурсима, чувају стада, баве се пољопривредом и обезбеђују храну домаћинствима. Нажалост, због дискриминаторних норми и стереотипа, жене у овим друштвима углавном немају исти статус, а моћ доношења одлука, као и приступ образовању, услугама и ресурсима често су у рукама мушкараца.

Управо зато је овај догађај уједно и прилика да се подигне свест о родној равноправности и оснаживању жена у планинама, како би оне могле ефикасније учествовати у процесима доношења одлука, имале већу контролу над производним ресурсима и оствариле своја основна права, као што су права на едукацију и зараду.

Идеје за обележавање Међународног дана планина

Србија се може похвалити невероватним, готово нестварним природним и историјским богатством, а неки планински предели заувек ће због своје неприступачности остати тајанствени и неистражени.

Златар, Тара, Ртањ, Проклетије, Фрушка Гора - планински су бисери наше земље који својим посетиоцима пружају могућност да уживају у беспрекорним еколошким својствима и аутентичној очуваној природи, док љубитељима активнијег одмора Златибор, Копаоник и Стара Планина пружају незаборавно скијашко искуство.

Планинарење доноси бројне бенефите за физичко и психичко здравље, а будући да се ближи крај године, који неизбежно са собом носи и повећан ниво стреса на послу и незаобилазне гужве у саобраћају – бег од овакве реалности, па макар и на један дан, биће идеалан да се опоравите од менталног умора.

image