Србија и Балкан

Лидер "Источне алтернативе" у БиХ оптужен за изазивање мржње: Лепио плакате с Младићевим ликом

Војин Павловић терети се да је "свесно и вољно одобравао извршење кривичног дела геноцида, истичући плакате на којима се јавно одобрава и покушава оправдати злочин утврђен правоснажним пресудама Хашког трибунала и Суда БиХ"
Лидер "Источне алтернативе" у БиХ оптужен за изазивање мржње: Лепио плакате с Младићевим ликом© M. M./ATAImages

Тужилаштво Босне и Херцеговине (БиХ) подигло је 29. априла оптужницу против Војина Павловића, председника Удружења "Источна алтернатива" Републике Српске.

Он се терети да је у време одржавања комеморације и укопа сребреничких жртава од јуна до 12. јула 2023. године на подручју Сребренице и Братунца, "свесно и вољно одобравао извршење кривичног дела геноцида, истичући плакате на којима се јавно одобрава и покушава оправдати злочин утврђен правоснажним пресудама Хашког трибунала и Суда БиХ", преноси Радио слободна Европа.

Уз извештај овог медија објављена је и фотографија испод које је потписано да је на њој Павловић који лепи плакат с ликом Ратка Младића на којем пише "11. јул дан ослобођења Сребренице. Хвала војсци Републике Српске". 

Суд додаје да је истицањем плаката Павловић починио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости из члана 145а Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, користећи Бонска овлашћења, наметнуо је у јулу 2021. године допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање, који је, како се наводи у саопштењу Тужилаштва, оптужницу потврдио.

Против Павловића се у Суду БиХ води и поступак због величања пресуђених ратних злочинаца.

Тужилаштво БиХ је почетком године подигло оптужницу против њега због величања особа правоснажно осуђених за геноцид пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Он је, како су навели из Тужилаштва БиХ, 10. марта 2023. године, као председник Управног одбора Удружења "Источна Алтернатива", у Братунцу на истоку БиХ поставио транспарент са ликом и исписаном поруком у којој се велича и подржава особа осуђена за ратне злочине.

Тиме је, наводи се у оптужници, изазвао узнемирење и страх код већег дела становника на том подручју, а посебно код повратничке популације која је претрпела тешка страдања у протеклом рату.

Удружење "Источна алтернатива" познато је по лепљењу плаката и величању Ратка Младића, који служи доживотну казну затвора, али и Милорада Додика, председника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и председника Републике Српске, додаје се у тексту.

У Статуту овог удружења наводи се да су против Европске уније и сарадње са НАТО савезом.

Подржавају сарадњу са Русијом, Кином "и свим земљама наклоњеним српском народу". Залажу се и за независност Републике Српске, као за и "утврђивање истине" о Сребреници.

Павловић је члан Српске радикалне странке Војислава Шешеља и годинама је био одборник ове странке у Скупштини општине Братунац.

image