Магазин

Онлајн дејтинг - знаци упозорења на које би требало обратити пажњу

Баш као и у реалном свету, и онлајн дејтинг има своје врлине и мане. Након деценије коришћења апликација за упознавање партнера, њихови корисници су открили неколико "црвених заставица", односно знакова упозорења, које се појављују на профилима ових мрежа. Шта је то што неко напише или објави на сајту за упознавање, што би требало да наведе кориснике да ипак потраже партнера на неком другом профилу?
Онлајн дејтинг - знаци упозорења на које би требало обратити пажњу© pixabay/geralt

Када некога упознамо, желимо да откријемо да ли постоје "црвене заставице" пре него што започнемо озбиљнију везу. Исто као и у реалним односима, и у онлајн свету постоје неки индикатори непожељних понашања.

1. Неадекватне профилне фотографије

Овде се пре свега мисли на кориснике који имају више од једне фотографије без мајице или слику која сувише открива на профилу. Једна слика без мајице је у реду, али ако профил изгледа као колекција слика са сајтова за одрасле, такву особу би требало избећи. Насупрот њима, постоје људи који имају само једну фотографију, што је такође аларм сам за себе. Особа није била довољно заинтересована да остави још неку своју фотографију, а поставља се питање и колико је стара та једина фотографија. Овде спадају и слике лошег квалитета, јер је увек боље изабрати висококвалитетне, ласкаве фотографије које јасно показују лице и које нису лоше филтриране. Селфи у огледалу - Лоше. Фотографије са симпатичним филтерима - Лоше. Лоше су и фотографије које су толико неквалитетне да изгледају као да су се сликали старим фотоапаратом. 

2. Профилна слика са бебом испод које пише "Ово није моја беба!"

Шта особа жели овде да докаже? Да је способна да држе дете и да би је стога требало сматрати романтичном особом? "Молим вас престаните да користите слатке бебе других људи да бисте изгледали добро, а затим појашњавате да то нису ваше бебе. Ово су многи већ радили! Међутим, ако желите да постанете креативни и позирате поред коња и напишете: 'Није мој коњ', то ће бити у реду јер је то заиста смешно", рекла је једна корисница мрежа. 

3. Особе које користе фразе "Тражим некога ко не схвата себе преозбиљно"

Зашто овај израз није пожељан? Психолози кажу да иза ове реченице стоји следеће размишљање - Могу да се шалим и да дозволим себи да некад претерам у шали, јер сам већ у профилу написао да не схватам ни друге ни себе прeозбиљно.Правилно размишљање, сматрају стручњаци је да, ако су особе већ на дејтинг апликацији и траже емотивног партнера, требало би да и себе и друге доживљавају озбиљно.

4. Уколико у њиховој биографији пише било шта сексистички

Потенцијални партнер користи фразе као што су "не желим девојку која је као друге девојке" или када на профилу напише  "не волим девојке - драма краљице" то су "црвене заставице". Уопштено говорећи, сваки вид расизма, хомофобије, ксенофобије итд. у апликацији, само може да наведе да се помисли - ко зна шта би ова особа рекла иза затворених врата, када овако отворено на профилу износи одређене ставове.

5. Коришћење фразе "само позитивна енергија" у профилу

Поред већ поменутог, да не желе некога ко себе схвата преозбиљно, или некога ко "драми", постоји и израз који се односи на испољавање било какве негативне емоције или приче о њима, икада. Овакве особе оцењене су као незреле, јер је живот, као и онлајн упознавање састављен из смене негативних и позитивних догађаја, емоција, као и прича о њима.

6. Уколико особа свој посао или образовање третира као шалу

Многе девојке воле добар смисао за хумор код мушкараца, али воле и да особа стоји иза својих избора, уверења и посла којим се бави. Таква врста става у животу одражава сигурност, а шале су пожељне на друге теме.  

7. Уколико биографија на профилу дуго није апдејтована (ажурирана) или уколико уопште нема информација на профилу

Корисници апликације за упознавање сматрају да би требало избегавати особе које немају толико времена (или су неозбиљне) да напишу основна интересовања о себи. Ако постоји нешто гора од безобразне, погрешне или потпуно лоше биографије на апликацији за упознавање, то је профил без биографије. Некима делује да се особе без "биографије" ослањају само на физички изглед и да ће само то и тражити у супротном полу. Ако не могу да одвоје неколико минута да направе биографију, како онда да неко од њих очекује да ће уопште уложите енергију у везу.

8. Уколико је профил препун неоригиналних детаља којима корисници описују себе

Уколико неко на апликацији за упознавање напише да воли оно што је опште прихваћено или нешто што већина људи воли, као што је то на пример Хари Потер, то је према мишљењу корисника ових мрежа непожељна информација. Корисници увек траже јединствену особу са конкретним интересовањима које нису тренд или нешто што цео свет воли у одређеном тренутку. Не само што није оригинално, већ и не даје прилику људима да их упознају, онаквима какви заиста јесу.

9. Клише одговори на питања

Овакви одговори звуче слично као одговори на интервјуу за посао, на питање "Које су ваше слабости", одговор "Превише се трудим и превише ми је стало", што неће импресионирати потенцијалног послодавца, јер је то чуо већ хиљаду пута. Ако видите клишее, уобичајене одговоре изнова и изнова, то вероватно значи да особа која одговара генерално не мари довољно да уложи више времена да осмисли своје одговоре, или није баш оригинална.

10. Уколико су им одговори на питања само једна реч

Упознавање неког новог, понекад изазива непријатност, јер се свако труди да буде што привлачнији, па многим корисницима први разговор са потенцијалним партнером делује чак помало застрашујуће. Још је горе када једна од страна, на сва питања одговара једном речју - "јесам", "добро"... , због чега се друга особа осећа као да води конверзацију, или да прича сама са собом, а то нико не жели. Напротив, свако жели некога ко, ако је већ позвао на разговор, жели да упозна особу и уложи мало труда да настави разговор.

11. Уколико причају о бившем партнеру одмах на почетку комуникације

Помињање бившег партнера на самом старту комуникације, је не само друштвени табу у 21. веку, већ је и некултурно. Пребрзо се на овај начин ствара култура такмичења у односу, а нико не жели да се са тим бори тако брзо по упознавању.

image
VV inauguration
banner