Магазин

Докторка упозорава на опасности сирове исхране

Конзумирање искључиво пресних састојака је један од популарних трендова у исхрани. Холивудске звезде често промовишу сиорву исхрану а многи сматрају да је управо она кључ здравља и лепоте. Ипак, стручњаци упозоравају да такве дијететске навике доносе велике здравствене ризике.
Докторка упозорава на опасности сирове исхране© Pexels/Polina Tankilevitch

Многе звезде често изјављују да је избацивање термички обрађене хране тајна за добро здравље и изглед. Уз то, на стотине инфлуенсера промовишу дијете које искључиво садрже сирове састојке.

Иако се рекламира као веома здрав режим, није препоручљив за децу, труднице, дојиље, старије особе и особе са хроничним болестима, јер није довољно избалансиран. Следбеници овог система једу различито воће и поврће, сирова јаја, рибу, говедину, махунарке, орашасте плодове...Намирнице се никада термички не обрађују, јер сматрају да на тај начин губе све бенефите и нутритивне вредности или да чак постају токсичне.

Дијететичар и ендокринолог Патимат Магомедова је за портал "РБК Лајф" објаснила да је веома важно консултовати се са лекаром пред испробавање сирове исхране. Такође, навела је неколико озбиљних ризика који се могу јавити:

- Недовољно витамина, минерала и протеина. Вегетеријанцима и веганима често недостају наведени храњиви састојци, заједно са гвожђем, калцијумом и витамином Б12, који се налази у многим животињским производима. Недостатак нутријената доводи до анемије, болести срца и проблема са нервним системом.

- Сирово воће, поврће и цеђени сокови могу бити штетни по зубе на дуге стазе

- Одређене некуване намирнице могу довести до тровања. Међу њима су месо, јаја, непастеризовано млеко, шкољке, црвени пасуљ (који је отрован када је сиров)

- Неуобичајена фиксација сировом исхраном и ирационални ''страх'' према другачијој врсти исхране, може бити знак поремећаја у исхрани, као што су орторексија, анорексија и сл.

- Код жена, могу настати озбиљни проблеми са менструалним циклусом и плодношћу када исхрана није избалансирана

Поред бриге о здрављу, многи се окрећу ка овом типу исхране ради мршављења. Избацивање масти, уља, меса и шећера сигурно помаже у губљењу вишка телесне масе. Звучи добро за почетак, али као и свака дијета, има одређене недостатке. Иако ригорозна сирова исхрана може драстично помоћи у скидању килограма, веома је лако повратити их, јер је тело било приморано да "гладује". Методе за превише брзо мршављења нису најбоље решење за дугорочне резултате.

Сигурно је да одређене сирове намирнице треба инкорпорирати уз оброке и да никако не треба занемарити бенефите које доносе. Ипак, није препоручљиво користити их као замену за богату и разноврсну исхрану.

Према стручњацима, режим сирове исхране се може практиковати од две до пет недеља, па затим постепено тражити равнотежу са другим намирницама и начинима спремања.

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner