Магазин

Новогодишња дијета: може ли моно-дијета са мандаринама помоћи после празничног преједања

План дијете од само једног састојка дневно, најчешће неког воћа или поврћа, многима постаје одговор за решавање осећаја надутости и других непријатности после преједања од славља и празничних окупљања. Омиљени зимски цитрус је постао популаран избор, али да ли је ово заиста најбоље решење за наше здравље и наш однос са храном? Прегледаћемо неколико предности и мана оваквог режима.
Новогодишња дијета: може ли моно-дијета са мандаринама помоћи после празничног преједања© Pexels/Karolina Grabowska

Најлепши делови празника су заједничка окупљања уз јело, пиће и забаву. Ово је многима и омиљени део славља и за ово време се претходно постављени режими исхране одбацују зарад уживања. Међутим, често се дешава да након ових неколико дана хедонизма осећамо непријатне последице. Превише тешке хране за премало времена нам узнемирује стомак и почињемо да се осећамо ''тешко'', а наравно, ту су и додати килогарми. Због овога многи траже начине да растерете организам.

Моно-дијете представљају конзумирање једне врсте воћа или поврћа за цео дан. Циљ овакве исхране, која не би требало да траје дуже од три дана, је да се поврати ''баланс'' у организам након превише уношења хране за кратак временски период. Љубитељи овог режима тврде да може помоћи у поправљању односа са храном, јер даје прилику да осетимо укус, текстуру и бенефиције воћа/поврћа за које смо се определили.

Један од најпопуларнијих избора за ову дијету је мандарина. По хемијском саставу је слична грејпфруту, за који се људи опредељују када желе да смршају, али нема његову горчину, што објашњава зашто се бира ова воћка.

Најважније је да на режим прелазимо само под надзором специјалисте. Иако мандарина има витамине и јача имунолошки систем, велике количине киселине могу да сметају стомаку.

Клинички дијетални психолог и нутрициониста Ана Ивашкевич је поделила своје професионално мишљење и савете о мењању разноврсних оброка за мандарине, а преноси портал Буро247.

Веома је важна количина уноса цитрусног воћа у једном дану током моно-дијете. Ако се прекорачи препоручена доза од око једног килограма дневно, може доћи до алергијских реакција попут осипа и свраба на кожи. У случају да се појави овакав проблем, требало би да прође много времена пре следећег конзумирања истог воћа.

Мандаринска моно-дијета се не препоручује онима који имају проблеме са болестима дигестивног тракта. Може доћи до иритације слузокоже, у том случају дијета више одмаже, него што помаже.

Ако и даље желите да испробате овакву исхрану, постоји неколико правила којих би требало да се придржавате, како бисте заштитили организам од опасности:

Иако режим не траје дуго, телу је потребна припрема. Почните постепено да уклањате одређене намирнице из исхране. Смањите калорије, уносите мање брашна, слану и зачињену храну. Повећајте количине воћа, поврћа, житарица и немасног меса. Тек након недељу дана овакве исхране можете дозволити себи 1-3 дана моно-дијете мандарине.

Иако је многима ово омиљени део јутарње рутине, не би требало пити цеђено воће на празан стомак, управо због горе поменутих киселина. Одржавајте своје тело хидрираним и добро га слушајте - немојте претеривати са уносом воде.

Ако не желите одмах да се одрекнете других намирница, а желите да привикавате тело на мандарине, можете правити различите комбинације током дана. Ујутру, док кувате два јаја за доручак, попијте чашу топле воде. Уз јаја поједите две мандарине и мало хлеба. За ручак можете спремити чорбу или кувану ћуретину, уз било које поврће. Након овога, за ужину узмите две или три мандарине. За крај дана, поједите салату са руколом, авокадом, зеленом салатом и можете додати комадиће печених прса.

Моно-дијете могу помоћи у избацивању вишка воде из тела, уносу витамина и ''спором једењу"које нас наводи да у тренутку уживамо у храни. С друге стране, врло је важно да слушате знакове које вам даје тело. Ако у било ком тренутку осећате нелагоду, немоћ и глад, прекините дијету и унесите шта вам тело тражи.

image