Магазин

Бољшој театар одлази у заборав - ново рухо руских новчаница

Самовар, прјаники и жито скривени су мотиви нановој новчаници од 100 рубаља. Због чега московски Бољшој театар "одлази у заборав", како је Спаска кула Кремља заменила Аполонов четворопрег и због чега је на њеном сату приказано време 20:22?
Бољшој театар одлази  у заборав - ново рухо руских новчаница© prinstcreen youtube/ Банк России

Инфлација, криза, санкције, већ свима познати појмови, сада су добили појачање - у Русији се од 2023. до 2029. године планира новчана реформа. Звучи застрашујуће, иако у суштини представља модернизацију постојећих новчаница и њихову замену новијим, које ће бити лепше, издржљивије и мање подложне фалсификовању.

Бољшој театар одлази у заборав - долази време Спаске куле и самовара

Једна од најпопуларнијих новчаница у Русији, 100 рубаља, прва се нашла на "удару" када је модернизација у питању, а њен дизајн у потпуности је промењен: позната квадрига (четворопрег) Аполона која се налази на згради Бољшој театра замењена је Спаском кулом московског Кремља, која доминира дизајном, и на којој казаљке приказују 20:22 (означавајући 2022. годину када су се новчанице штампале), Московским Државним Универзитетом, парком Зарјадје и Останкинским ТВ торњем. Полеђина новчанице такође је добила нови изглед - слика Бољшој театра, једног од најпознатијих позоришта на свету, замењена ликом Совјетског Војника у Ржеву, меморијалног комплекса посвећеног војницима који су изгубили живот у Великом Отаџбинском рату. Занимљиво је да се под лупом могу уочити и други препознатљиви мотиви Русије - штит и шлем староруских војника, класје жита, самовар и прјаники (традиционални руски медени колачићи).

Изглед папирних новчаница се није мењао скоро три деценије, а њихова модернизација ће се спровести до краја 2025. године, у оптицај ће се пуштати новчанице новог дизајна у апоенима од 10, 50, 100, 500, 1000 и 5000 рубаља. Савремене технологије омогућиле су да се овај пројекат реализује са релативно ниским улагањем, новчанице ће биће израђене од посебног лакираног материјала који ће отежати њихово фалсификовање и продужити им век трајања. Ново рухо руских новчаница руска влада објашњава потребом да се "њихов заштитни комплекс и дизајн усаврше".

Дигитална рубља

Пре годину дана, када је информација о дигиталној рубљи изашла у јавност, житељи Русије доживљавали су је као научну фантастику. Сада, дигитална рубља представља реалност, а ново финансијско средство имаће својства готовинског и безготовинског новца. Дигитална рубља ће постојати искључиво у електронској форми (wallet - у електронским новчаницима), а омогућаваће куповину преко интернета, плаћање свих рачуна и пореза и пренос средстава без провизије за сва физичка лица. Издаваће ће је Банка Русије у виду дигиталног кода који ће се чувати у специјалним дигиталним новчаницима.

image
VV inauguration
banner