Магазин

Шта симболише јастог, "љубимац" представника Србије на Евровизији

Музичар Лук Блек (Лука Ивановић), привукао је пажњу јавности не само својом песмом, већ и пластичним јастогом, који је постао део његовог имиџа. Кроз историју, јастог је био симбол издржљивости, снаге, богатства...
Шта симболише јастог, "љубимац" представника Србије на Евровизији© Unsplash/Anton Ahlberg, ATAImages.rs

Лук Блек је заинтригирао публику алтернативним наступом и песмом "Само ми се спава", али и јединственим сапутником, јастогом, којег је наводно "прошетао" улицама Београда неколико недеља пред Евровизију.

"Мислим да је симболика јастога доста отворена за интерпретацију," рекао је за портал "Зумер".

"Није имао неку претерану сврху на почетку, али често као уметници радимо ствари којих нисмо свесни и узимамо неке референце које смо прикупили у току свог стваралаштва и поштовања уметности, које можда и не видимо да смо пренели на платно или у песму, или у фотографију. Онда, уз помоћ људи који су уједињени и њихових интерпетација ми нешто учимо о себи, тако да дефинитивно могу да кажем да је симбол регенерације..."

Управо је регенерисање и врста препорода једно од најпопуларнијих значења јастога, јер се њихови делови тела веома брзо опораве након повреде. Поред брзог зацељивања, њихова тела расту током целог живота, што значи да су старији јастози углавном веома велики. Способност брзог опоравка и константног раста је импресивна карактеристика, због чега се јастог вековима сматра симболом издржљивости, трансформације и регенерације.

Многи јастози могу доживети и до сто година, због наведених способности, као и због снаге, која представља још један симбол овог морског рака. Нису чест плен предаторима, јер умеју упорно да се боре, а њихов чврст оклоп није једноставно прегристи и сварити.

Тврд оклоп морских ракова, као и јастога, представља заштиту. За човека не мора представљати буквални физички оклоп, већ ментални или емотивни, подсећајући да је важно штитити себе и драге особе око нас.

Још једно значење, које се може више повезати са савременим добом, је богатство, највише јер је јастог једно од најскупљих јела које се може поручити у ресторану. Тешко је их је ухватити и транспортовати, а важно је правилно их одржавати, како би остали у савршеном стању за конзумирање. Због тога се сматрају скупоценом храном и симболом луксуза. Интересантно је да су се до друге половине деветнаестог века јастози јели искључиво у затворима, све док поједини ресторани на источној обали Америке нису почели да их служе.

Јастог је добар избор за оне који траже симбол отпорности, снаге и сличне стабилности у животу. Иако постоје многе опасности у морским водама, јастог има јак оклоп, може дуго да преживи, што га чини веома позитивним симболом који ће бити асоциран са Србијом на овогодишњем Еуросонгу. 

image