Магазин

Основна правила дигиталног бонтона

Како "откачити" особу која стално тражи да их запратимо на Инстаграму? Да ли је неопходно поставити баш сваки детаљ из личног живота на друштвене мреже? Неколико основних правила о бонтону у дигиталном свету могу пружити одговоре.
Основна правила дигиталног бонтона© Unsplash/Brett Jordan

Како су технологија и друштвене мреже неизоставни део савременог живота, временом се развило мноштво начела о дигиталном бонтону. Постоји на стотине различитих правила и примена, али неке од најпопуларнијих која се одмах могу применити су:

Одбијање захтева за пријатељство/праћење не треба схватити превише лично. Разлог може да зависи од особе до особе, али и од односа - у случају да је у питању блиска особа, онда је у реду питати их зашто одбијају захтев. Међутим, ако је у питању само познаник или неко са ким имамо само професионални однос (а није у питању праћење на професионалном налогу), онда не постоји разлог да будете увређани због друштвених мрежа.

Исто правило важи и у обрнутом случају: није неопходно прихватити сваки захтев. Иако можда некда не делује прикладно, увек је у реду одбити "дигиталне односе", чак и када људи уживо инсистирају да се "морате запратити". Никоме не дугујемо такву врсту пажње. У реду је чак и слагати и рећи да не проводимо превише времена на друштвеним мрежама.

Пажљиво бирање садржаја за постављање. Коментар написан из беса, дељење одређених страствених мишљења или интимних детаља из живота који ће заувек бити забележени или постављање потенцијално неприкладних фотографија, може да допринесе лучењу допамина у тренутку, али то не значи да је увек најбољи избор.

Онлајн присуство појединца данас је важно и скоро немогуће избећи (хтели ми то или не) али ипак, препоручљиво је размислити пре остављања "дигиталног отиска". Није потребно бити исувише пажљив, али могуће је умерено филтрирати своје налоге и избећи могуће непријатности.

Није потребно одговарати на све поруке (осим у хитним случајевима). Савремено и брзо доба је довело до великог губитка стрпљења код многих и људи често очекују да одмах добију одговоре на поруке. Ипак, живот се и даље одвија ван екрана и нико није дужан да свакоме одговори у најкраћем могућемроку. Исто правило је важно запамтити и када сами осећамо фрустрацију ако нам пријатељ не одговара само након неколико минута.

Правилно коришћење телефона у друштву. Правило може да зависи од ситуације, као и од самих људи којима смо окружени. На пример, ако смо у професионалном окружењу, на састанку и сл., онда је добро склонити мобилни уређај, осим ако није потребан за разговор који је у току. Када је у питању окупљање са пријатељима или породицом, онда је исто добро склонити телефон. Ако је неопходно користити га у том тренутку, онда је најбоље извинити се или чак захвалити другој особи на стрпљењу када завршимо с коришћењем.

Понекада, чак се и људи с којима смо веома блиски устручавају од "опомињања", јер данас свако скоро увек има мобилни у руци, али ће свако ценити кратко извињење. Непрестано гледање у екран док смо у друштву може подсвесно другој особи дати до знања да не поштујемо њихово време и присуство. Када је ситуација обрнута, често се и сами устручавамо "опомене", али у правом "прекршају" су они који немају свест о претходно наведеном правилу.

image