Магазин

Занимљиви обичаји краљевског крунисања - шта очекује Чарлса III

Од краљевске заклетве, преко целивања руку монарху, па све до крунисања Камиле, Чарлсове супруге - преносимо какви се занимљиви ритуали очекују на церемонији крунисања Чарлса III и Камиле, које ће се одржати 6. маја ове године у Вестминстерској опатији.
Занимљиви обичаји краљевског крунисања - шта очекује Чарлса IIIGetty © WPA Pool

За већину становника света, крунисање Чарлса III биће први пут да присуствују древној, раскошној, дубоко религиозној и традиционалној церемонији, будући да се обред крунисања његове мајке, покојне краљице Елизабете II, одиграо 2. јуна давне 1953. године.

Бакингемска палата је 4. априла званично потврдила да ће се свечана церемонија крунисања Чарлса III одржати у суботу, 6. маја 2023. године, као и да ће његова супруга Камила бити крунисана заједно са својим мужем. Иако је палата саопштила да ће церемонија "одразити улогу монарха данас и да се радује будућности", наведено је и да ће она бити "укорењена у вишевековној традицији и спектакуларности".

Крунисање британског монарха састоји се од шест главних фаза: исповести, заклетве, миропомазања и инвеституре, која укључује крунисање, устоличење и омаж. Који ће то ритуали обележити свечану церемонију у Вестминстерској опатији?

Исповест

Овај обред своје порекло води од древних процедура Витана, врховног савета Енглеске у англосаксонска времена. Будући монарх стоји у такозваном позоришту - централном делу Вестминстерске опатије и окреће се у свим правцима да би се показао "народу" - ка истоку, југу, западу и северу.

Тада ће кентерберијски надбискуп прогласити Чарлса "несумњивим краљем" и замолити све присутне и хор да покажу своје поштовање и спремност да му служе изговарајући "Боже чувај краља Чарлса", а како служба налаже, од њих се очекује да то ураде са изразитом "спремношћу и радошћу".

Заклетва

Форма и формулација заклетве мењали су се током векова, а суштина овог ритуала је да будући владар обећа да ће владати по закону, милосрдно делити правду, као и да ће подржати Англиканску цркву. Носећи у рукама Државни мач, Чарлс ће прићи олтару и изговорити: "Оно што сам раније обећао овде, испунићу и одржати. Боже помози ми", пољубити Библију и потписати заклетву.

Миропомазање

Миропомазање светим уљем био је централни чин верског обреда дуги низ векова, а када једном положи заклетву, Чарлс III постаје "миропомазан, благословљен и посвећен" од стране кентерберијског надбискупа. Церемонија миропомазања заснива се у томе да монарх скида свој огртач и седа на трон Едварда - једну од главних реликвија краљевске породице, који је израђен 1300. године и који се користи приликом крунисања свих монарха још од 1626. године.

Под троном ће се налазити Камен судбине - древни свети симбол шкотске монархије, који је својевремено захватио енглески краљ Едвард I. Данас, свети камен напушта Единбуршки замак само за потребе крунисања.

Током миропомазања надбискуп користи ампулу у облику златног орла са уљем које тече из кљуна орла и позлаћену сребрну кашику за миропомазање из 12. века, која се сматра најстаријим благом краљевске породице, а сам чин миропомазања се изводи у облику крста. Током обреда традиционално хор пева верску химну "Садок Свештеник".

Крунисање

Након миропомазања, владар облачи белу хаљину без рукава, названу "Colobium Sindonis", а затим и мантију од златног броката која се назива "Supertunica". Монарху уручују мач украшен драгуљима, златне мамузе, које се сматрају симболом витештва и армиле - златне наруквице искрености и мудрости. Затим се облачи краљевска одећа од златне тканине и врши преузимање Императорске кугле, коронационог прстена и жезла, након чега ће, седећи на престолу краља Едварда, Чарлса III надбискуп крунисати круном светог Едварда, а сви пристутни ће узвикнути: "Боже, чувај краља!"

Устоличење

Пошто је добио благослов, краљ ће се попети на свој престо, на који ће бити "уздигнут од стране надбискупа и бискупа царства".

Омаж

Након устоличења новог владара, надбискуп и принчеви краљевске крви, међу којима ће вероватно бити и нови принц од Велса, принц Вилијам, у обавези су да одају почаст новом монарху - ставити руке између краљевих руку и заклети се на верност, додирујући краљевску круну и целивајући  његову десну руку.

Крунисање Камиле

Камила Паркер ће такође бити крунисана на сличној, али једноставнијој церемонији која прати обред одавања почасти. На крунисању оца Елизабете II, Џорџа VI, његова супруга, Краљица супруга Елизабета, такође је миропомазана и крунисана, па се чекује да ће и Камила имати исту част као и њена претходница, најдража бака Чарлса III.

image
VV inauguration
banner