Магазин

"По јутру се дан познаје" - правилним буђењем до доброг расположења

Коришћење мобилног телефона одмах након буђења, одлагање аларма и нагло устајање из кревета су навике које које узрокују стрес и утичу на нашу продуктивност и енергију. Јутарња рутина умногоме утиче на наше расположење и продуктивност током дана, а неправилан почетак дана може га и потпуно покварити.
"По јутру се дан познаје" - правилним буђењем до доброг расположења© Canva / Anton Estrada

Готово трећину живота проводимо у сну – процесу током кога се наши мозак и тело одмарају и регенеришу од дневних активности, а јутарњи ритуали одмах након буђења из сна значајно утичу на остатак дана. Због тога је важно да дан започињемо на правилан начин, а навике који никако нису пожељне у првим тренуцима буђења елиминишемо зарад бољег и здравијег живота. Које су то четири навике које су заслужено добиле титулу "најслабија карика" јутарње рутине и чије избацивање ће вам донети више позитивне енергије и продуктивности?

Одлагање аларма или подешавање више узастопних будилника

Најбоља "инвестиција" у добар осећај и расположење од раног јутра јесте одрицање од неколико узастопних аларма и буђење већ после првог звона, будући да популарних "још само 5 минута" нашем организму не чини ништа добро – после тих 5 минута пробудићемо се још поспанији и врло вероватно џангризави и нерасположени. За једноставније устајање раном зором може помоћи одржавање такозване "хигијене сна": не само да је организму од великог значаја одлазак на спавање у исто (или приближно исто време), већ је важно и одрећи се коришћења електронских уређаја или читања књига и часописа најмање сат времена пре одласка у кревет.

Коришћење мобилног телефона одмах након буђења

Једна од најраспрострањенијих лоших навика данас има много негативних последица: пре свега – одузима много времена док сањиви прелистамо друштвене мреже, мејлове и "месинџере", друго – контакт са "геџетима" тик након буђења веома лоше утиче на наш нервни систем, а примећено је и да се развија повишен ниво анксиозности и снижава продуктивност, и за крај треће – постоји велика вероватноћа да ћете "у заносу" заборавити на време и закаснити где год да је требало да кренете.

Нагло "искакање" из кревета

Сама чињеница да сте отворили очи још увек не значи да се организам пробудио у потпуности: буђење би требало да буде да буде постепен процес у коме се тело привикава на јаву, а никако шокантан тренутак "искакања" из кревета. Како бисте задали организму правилан тонус за цео дан пред вама и превенирали повишену напетост пожељно је након буђења мало одлежати у кревету, протегнути се и одрадити вежбе дисања или лагану гимнастику како би се мозак и кардио-васкуларни систем покренули, а зглобови размрдали пре стајања на ноге.

Јутарња кафа на празан стомак и прескакање доручка

Сада када смо "савладали" прве кораке од буђења до устајања из кревета, на ред је дошла друга најзаступљенија лоша јутарња навика: кафа на празан стомак и прескакање доручка. Не само да је јака кафа "убица" за желудац и његову слузницу, већ и прескакање доручка веома неповољно утиче на цео организам и лучење хормона. О важности првог оброка током дана исписано је на хиљаде редова и испричано на хиљаде прича које можемо сумирати у једну једину реченицу: правилан и нутритивно избалансиран доручак главни је покретач метаболизма и доброг осећаја који ће нас пратити кроз дан. Пронађите доручак који вам годи и чини ситим, а уколико ујутру ипак волите да одремате дуже постоје и оброци који се могу спремити увече пред спавање. Уколико вам је понестало идеја за брзински оброк "данас за сутра", ево и предлога:

image