Магазин

Савети стручњака за рад у креативним индустријама

Рад у уметности, музичкој, филмској индустрији и многим другим креативним пољима су велики сан за многе. Међутим, рад у овим сферама захтева јединствен скуп вештина и особина које се разликују од других професионалних области. Неколицина стручњака из наведених области су поделили неке савете упућене креативцима. Било да тек почињете или сте искусни професионалац, ови савети вам могу помоћи да се снађете у изазовима и приликама које доноси рад у овој области која се стално развија.
Савети стручњака за рад у креативним индустријама© Pexels/Antoni Shkraba

Креативни послови могу бити веома занимљиви, узбудљиви, пуни новитета, истраживања и анализа унутрашњег и спољашњег света. Ипак, увек је добро имати оријантире који ће развити осећај за добру процену сопствених идеја, продуктивности и извођења пројеката.

Следећих неколико стручњака су поделили за "Џи-Кју"(GQ) магазин, како себе охрабрују, траже инспирацију и баланс између "игре" и посла:

Промена места – Алтернативна америчка музичарка Етел Кејн, која се недавно прославила својим јужњачко-готичким звуком, често описује важност промене места на коме се уметник налази и како то може имати позитивни утицај на стваралаштво.

"Када осетим да сам поптуно искористила инспирацију коју ми је одређена околина донела, онда тражим другачије место и нов "бунар" из којег ћу добијати идеје. Некада је најбоље удаљити се и тражити свежи угао за следећи пројекат. Такође, проналажење нових начина за рад могу довести у питање да ли су претходне методе биле довољно успешне."

Искрено и јединствено – Парфимер Дејвид Молц често комбинује наизглед необичне мирисне ноте у парфемима (бакар, дрвене кутије, угаљ) и смишља интригантне концепте, као што је "осећај прскања песме бенда 'Пиксиз (Pixies)' на врат".

Верује да је аутентичност неопходна: "Будите одважни и направите нешто што још нико није смислио. Не брините о реакцијама других и да ли ће разумети ваш рад. Разумеће га када виде колико је добар. Немојте показивати незавршену верзију."

Учестало креирање – Надреални сликар Алехандро Карденас верује да је константно увежбавање руке (у буквалном или фигуративном смислу) најважније: "Ствари не могу остати само теорија. Треба доћи до тренутка када свака замисао може бити пренета рукама на јасан и ефектан начин."

Стрпљење – "Никада не знам када ће се јавити нова идеја. Због тога морам да чекам и тражим нешто инспиративно, било да је у питању филм, поема, књига, уметност и слушање звукова природе, кише, ветра, птица, посматрање облака..." својевремено је изјавио Рјуичи Сакамото, комопозитор, глумац и продуцент.

Без романтизације – Можда звучи необично, али важно је бити свестан реалности креативног посла: "Креативни рад је за плаве крагне, као да радиш у фабрици. Појавиш се, имаш своје радно време, радиш из дана у дан, а не мислиш превише о туђим рекацијама, јер то није твој посао. Твој посао је да радиш оно што те покреће, упркос изазовима," сматра Рич Рол, спортиста и велнес подкастер.

Тражење савета – "Сарадник у којег имамо поверења нам може рећи када смо се превише унели у пројекат и када је време за корак уназад. Може те погедати у очи и рећи да нешто не ваља, не иде заједно. Убица креативности је када се сви људи око нас слажу с нашим идејама," изјавио је кустос Ешли Кларк.

Добра енергија – Кастинг директорка Џенифер Вендити, која је радила на пројектма као што су филм "Анкат џемз (Uncut Gems)" и серијал "Еуфорија (Uncut Gems)" је заслужна за неке од најупечатљивијих ликова на екрану у протеклих неколико година.

Верује да инспирација мора бити обострана: "Када сам тек почела да радим, стално сам морала да проналазим различите људе. Онда сам схватила да није кључ да само ја тражим њих, већ и они мене. Ако моја енергија није добра, они ме не примећују. Постоји разлог зашто се људи држи заједно, а то је јер постају рефлексије једни других."

Рад, рад, рад – Без обзира на инспирацију и машту која се развија, било који креативни посао захтева много посвећености и енергије.

"Не постоји замена за труд, тврдоглавост и одлучност да добијемо најбоље могуће резултате," верује књижевница Џојс Керол Оутс.

"Најважније је да се пробије у индустрији и створи сопствени пут, константно стварати и остајати дуго 'испод и унутар' дела," изјавио је писан Шон Тор Конро.

На крају, музичар Џон Кејл поручује да креативни посао "Није магија, већ напоран рад."

image