Магазин

Чарлс ће на церемонији крунисања носити спектакуларан огртач

Британски краљ Чарлс ће на крунисању 6. маја носити огртаче од гримизног и љубичастог свиленог сомота који је некада носио његов деда краљ Џорџ VI на сопственом крунисању 1937. године, саопштила је Бакингемска палата. Огртачи за крунисање су значајан део регалија које носе монарси током церемонија крунисање, типично су украшене симболима а представљају монархов ауторитет и моћ.
Чарлс ће на церемонији крунисања носити спектакуларан огртачGetty © WPA Pool

Чарлс и његова супруга Камила носиће два комплета огртача током церемоније које је сачувала или направила 334 године стара кројачка радња у Лондону "Ед и Рејвенскрофт", пише Ројтерс.
Камилин гримизни огртач првобитно је направљен за покојну краљицу Елизабету II, док ће љубичасти имати дизајн који се ослања на теме природе и животне средине, у знак наклоности краљевског пара према свету природе.

Палата је саопштила да ће на крунидбеној хаљини први пут бити приказане пчеле и бубе.
Претходно је објављено да је историјски Крунидбени камен стигао из Шкотске у Лондон због крунисања новог краља. Реч је о камену на којем су британски монарси вековима крунисани. Како се наводи, камен је стигао у специјалном носачу направљеном од шкотског храста. Познат и као Камен судбине и сматран светим, историјским симболом шкотске монархије и државности, премештен је из свог сталног дома у Единбуршком замку први пут после више од 25 година.

Чарлс, који је наследио краљицу Елизабету II након њене смрти у септембру, званично ће бити крунисан у лондонској Вестминстерској опатији, а церемонији ће присустовати велики број шефова страних држава.

На слици ниже је четворогодишњи Чарлс на крунисању своје мајке Елизабете II.

image
VV inauguration
banner