Магазин

Левица или десница? Вештачка интелигенција сада може предвидети политичка уверења

Вештачка интелигенција све је вештија и сада, захваљујући научној студији коју су спровели дански и шведски истраживачи, може предвидети политичко уверење и склоности особа само на основу израза њиховог лица! Ко је привлачнији, а ко боље скрива своје емоције? Да ли само на основу црта лица можемо сазнати ко је левичар, а ко десничар?
Левица или десница? Вештачка интелигенција сада може предвидети политичка уверења© Canva / metamorworks

У циљу разумевања колико је вештачка интелигенција узнапредовала, као и алармирања јавности да је њена тачност све већа и већа, научни тим из Данске и Шведске спровео је занимљиво истраживање, а све што је било потребно да се дође до резултата, јесу јавно доступне фотографије. Истраживачи су тестирали посебну неуронску мрежу која је способна да предвиди политичка опредељења особа само на основу слике лица, а предмет анализе биле су 3.323 фотографије политичких кандидата које су својевремено, у време њихових кандидатура за општинске изборе, биле достављане локалној радиодифузној агенцији.

И за мушке и за женске "моделе", вештачка интелигенција је са невероватном тачношћу предвидела политичке склоности, при чему је чак и у ово фази тестирања, без грешке анализирала 61 проценат материјала. За базу су узета лица двадесет најекстремнијих политичара левичарског и десничарског покрета, након чега је алгоритам имао не тако једноставан задатак - да анализира претходно квалификоване кандидате. Резултати до којих су научници дошли показују ко је привлачнији, а ко је бољи у сакривању емоција.

Конзервативне жене атрактивније од "либералки"

Алгоритам дубоког учења, који је претходно развијен од стране Мајкрософта и који се користи за процену емоционалног стања, утврдио је једну необичну законитост: жене чије је политичко опредељење конзервативно, неуронска мрежа оценила је као атрактивније, док је израз лица оних либералнијих одисао неутралношћу или презиром. Иако звучи невероватно, научници наводе да су резултати веродостојни, премда неуронске мреже имају способност да увежу привлачност и ниво конзерватизма.

У потврду добијеним резултатима, на друштвеној мрежи Твитер освануло је и неколико твитова "подршке", а предмет једне од објава била је и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Мушкарци левичари боље сакривају емоције

Са друге стране, алгоритам није успео исти закључак да изведе и када су у питању фотографије мушких кандидата, те на основу њихових фотографија није могао утврдити да ли су "мачо" мушкарци конзервативнијих или либералнијих политичких начела.

Али, на основу фотографија мушкараца уочена је друга законитост која је повезана са левичарским, односно десничарским покретом: њихова лица имала су неутралнији израз, на основу чега су научници закључили да су они бољи у сакривању својих емоција од десничара, али и мање срећни.

image