Магазин

Седам комплимената који могу звучати као увреде

Када желимо другоме да уделимо лепу реч, често изговоримо прве мисли које нам падну на памет, јер верујемо да ће саговорник сигурно схватити позитивна осећања која покушавамо да пренесемо. Међутим, некада можемо направити грешку у процени и наш комплимент може добити сасвим супротно значење. Неколико од најчешћих примера су везани за физички изглед, али могу имати везе и са особинама и љубавним животом друге особе.
Седам комплимената који могу звучати као увреде© Pexels/Gustavo Fring

Понекада, чак иако имамо најбоље намере, можемо случајно рећи погрешну ствар и увредити саговорника. Ако сте некада нехотично направили следеће грешке, не би требало да се осећате исувише лоше, али би било добро одрређене "комлименте" избацити из употребе, како бисмо избегали неспоразуме у будућности:

"Боље ти стоји таква фризира/одећа/боје...

Комплимент никада не би требало да почне упоређивањем. Када кажемо "боље", суптилно (или несвесно) поручујемо другоме да су претходно изгледали лоше, а да су сада коначно "поправили свој имиџ".

У случају да заиста желимо дати другоме до знања да им њихов нови стил много боље пристаје, постоје прикладнији начини да се изрази лично мишљење. На пример, најбоље је само рећи да им нова боја косе много лепо стоји, да нам се баш допада њихова гардероба, да им боја мајице коју носе иде уз тен и сл. Није потребно стављати до знања да су раније изгледали као да им је било потребно "побољшање".

"Мислим да је супер што те не занима шта други мисле о теби."

У преводу: "Ја се никада не бих тако понашао или тако изгледао, али изгледа да теби добро иде" или "Кул је што си тако опуштен, јер сигурно нико не мисли ништа позитивно о теби."

Наведени комплимент често зависи од контекста и ситуације, али углавном је веома очигледно када нема позитивне конотације.  

"Леп/а си кад се насмејеш."

Иако можемо имати најбоље намере када овако нешто изговоримо, постоје два могућа негативна значења: "Боље би било да се константно смејеш, јер иначе не изгледаш толико лепо" и "Хајде, не буди мргуд и орасположи се, јер ми је тако лакше да те гледам."

Ако желимо некоме рећи да нам је њихов осмех заиста леп, довољно је само рећи: "Имаш веома леп осмех," што је директно, кратко и не може се схватити на погрешан начин.

"Сјајна си особа, како и даље немаш дечка/девојку?"

Када говоримо некоме да је занимљива особа, претварање комплимента у испитивање о њиховом приватном животу може довести до непријатне ситуације, јер не жели свако да дели информације из приватног живота са нама. Такође, на овај начин се одређени квалитети појединца пореде и директно везују са њиховим (не)успехом у љубавном животу, што поптуно одузима на искрености комплимента.

Ако желимо некоме рећи да нам се допада, у реду је рећи им само једноставну фразу, која искључиво асоцира на њихове позитивне особине. Ако желимо да их испитамо о љубавном животу и сматрамо да је прикладно, онда је довољно поставити директно питање, без претходног ласкања. У случају да однос није довољно близак, онда је боље потпуно избегавати питања о емоционалном животу, поготово када су "прикривена" комплиментом.

"Много си смршао/ла!"

Осим када смо потпуно сигурни да је неко намерно уложио труд и променио навике на боље како би смршао, никада не би требло коментарисати промене изгледа нечијег тела. Никада се не може претпоставити да ли је друга особа смршала свесно, због одређене болести или чак због поремећаја у исхрани. Када се спомиње драстична промена у њиховом изгледу, може их само подсетити на потенцијалне негативне узроке мршављења и комплимент не могу схватити као позитиван.

"Нисам знао да си толико занимљив!"

Другим речима: "Мислио сам да си прилично досадан." Иако можда заиста тако не мислимо, наведени "комплимент" (поготово када се користи прошло време) може да одаје такав утисак. Боље је само рећи "Вау, ти си баш занимљив/а" и избећи било који импликацију да смо раније мислили супротно, осим ако нисмо сигурни да се друга страна не би увредила.

"Изгледаш као потпуно друга особа када се нашминкаш!"

Две верзије схватања комплимента су: "Сада изгледаш супер, требало би чешће да се шминкаш," или "Мислим да имаш превише шминке и не могу да те препознам." Очигледно је да ни један од два избора нису позитивна, јер нико не жели да чује да "постаје друга особа" када направи малу промену у изгледу.

Као и у претходним случајевима, најадекватније је рећи "Шминка ти изгледа сјајно", а ако нам се не допада, увек је боље прећутати. Ако смо довољно блиски, можемо насамо уделити неколико конструктивних савета.

image