Магазин

Све више младих Кинеза се одлучује да буде "дете са пуним радним временом"

Све тежа финансијска ситуација и неповољни услови на тржишту рада навели су младе Кинезе да своје каријерне амбиције ставе по страни и преквалификују се у "децу са пуним радним временом". Многи од њих навели су и да је брига о родитељима "посао њихових снова", будући да су у питању основни задаци попут одласка у продавницу или сређивање куће који су веома лепо плаћени.
Све више младих Кинеза се одлучује да буде "дете са пуним радним временом"© Canva / PR Image Factory

Транзиција из адолесцентског у одрасло доба и осамостаљивање често подразумева и одлазак из родитељског дома. Међутим, нови тренд у Кини у коме појединци бирају да уместо грађења каријере раде код својих родитеља на позицији "детета са пуним радним временом", изгледа да поново зближава две генерације.

Исцрпљујући услови рада и лоша ситуација на тржишту "родили" нову професију

Алармантна ситуација на кинеском тржишту рада која подразумева исцрпљујућу "996" радну недељу у којој се ради од 9 ујутру до 9 увече 6 дана недељно, изразито ниске зараде и потешкоће у проналажењу посла, а према последњим подацима локалних статистичких агенција, стопа незапослености за младе од 16 до 24 године у урбаним срединама достигла је 21,3 одсто прошлог месеца, што је рекордно висок ниво. Проблем може бити много већи него што званични подаци говоре, а стварна стопа незапослености младих чак 46,5 посто уколико би се у обзир узели људи који живе код родитеља и једноставно не траже посао.

Ослањајући се на незавидну ситуацију, млади Кинези и Кинескиње свесни околности, почели су да уместо традиционалног посла бирају да своје обавезе "детета" наставе да испуњавају, али - у замену за плату или трошкове становања.

Од куповине намирница до помоћи болесним члановима породице

Не постоје строги критеријуми за оно што улази у опис посла за "дете са пуним радним временом", међутим, ова врста посла далеко је од "паразитирања" и пуког узимања новца од својих родитеља - накнада коју они добијају условљена је извршењем обавеза по кући и одговорностима које сносе, баш као и на правом послу.

Тако је Џули одлучила да за своје родитеље кува и чисти током 8 "радних" сати, а уместо новчане компензације, договорила се са родитељима да јој покривају већину животних трошкова. Разлог за овакву одлуку било је изгарање на послу на коме је радила 16 сати дневно, навела је она у интервјуу за Би-Би-Си.

Лаки Ли, такође је одлучила да за свој посао остави како би била "дете са пуним радним временом", а у уговору који су саставили наведено је да треба да обавља све кућне послове и брине о дементној баки. Овакав формат рада више јој је одговарао него да се такмичи са другим колегама у радном окружењу.

Пандемија Корона вируса делимично "крива" за тренд

Социолози наводе да су трауматична искуства са строгим мерама услед пандемије Корона вируса допринела томе да број младих људи радикално преиспита своје животне циљеве, па и каријеру.

"Они иду на посао у градове и зарађују месечну плату од 3.000 до 4.000 јуана (што је између 419 до 559 америчких долара), али се уопште не могу издржавати: и даље једу код својих родитеља, живе са њима, а они им плаћају станове или аутомобиле", рекла је Жан Дандан, професорка економије на Универзитету у Пекингу.

image