Магазин

Борба са невидљивим силама: Шта нам доноси опозиција Марса и Нептуна од 12. до 28. августа

Кључне речи за аспект Марса и Нептуна који ће бити на небу од 12. до 28. августа су: диверзије, манипулација, праћење, хаковање, заседа, дојава, превара, отмица, па затим: пожари на бродовима, несреће, рације, ратови на мору, тровања, заразе, кријумчарење. Појачана је склоност опијатима, алкохолу, коришћење лекова, дрога, али то је и крађа апотека, пића. И шта је још битно?
Борба са невидљивим силама: Шта нам доноси опозиција Марса и Нептуна од 12. до 28. августа© AI

Психолошки то је стање транса, обузетости, лоше аутосугестије, маније, параноје, хипохондрије (јер је Марс у Девици), умишљеност, илузија, сумануте радње које немају потврду у реалности, а у које се верује из некакве самоубеђености.  Истовремено, опасност од ликова који би овако били описани (Џон Ленон је имао овај аспект и био жртва једног залуделог фанатика). Но, врло је чест код уметника, сликара и музичара, песника који се нису штедели, урањали су у опијум или алкохол - попут Бодлера, Џони Кеша, Буковског, Колтрејна и Мајлс Дејвиса који је због сукоба са законом и гангстерима имао надимак који одговара овом аспекту "Принц таме"); или су били више мистици попут Кастанеде, Кроулија и Вилијема Блејка.

Овај аспект је један од најнепоузданијих у астрологији. То значи, да његово деловање неки људи скоро да неће ни осетити, евентуално сте попили три дана заредом кафетин, мало лошије спавали и то је то. Док неко други хоће и наћи се у агонији док у грчу трага за нечим или мисли на нешто што га излуђује и узнемирава, али што без обзира на све не може да пусти. Као хипнотисани, навођени, омађијани, па покушава седативима да се смири.

Зашто је то тако?

Пробајте најпре да разумете да и аспекти имају своју генезу. Рецимо, аспект Меркура и Урана у 15. веку није баш ништа значио кад још није било ни железнице, ни штампе, ни наука није процветала као што ће који век касније. Тек у Новом веку, а највише захваљујући саобраћају и технологији човек се усуђује да проучава свемир колико и тајну људског постојања и смисла. Меркур и Уран је зато један млад аспект који ми тек сад развијамо. Исто тако, има аспеката који су са нама одувек. И баш такав је Марс-Нептун однос.

Он је са нама још од времена када баш ништа нисмо умели да артикулишемо. Док смо шетали у  групама и њушкали се. Отимали једни другима, и ако смо нешто учили, учили смо да преваримо друге зарад опстанка као и природу и њене опасности које су вребале са свих страна. Зато смо уместо говора више тада пратили интуицију, умели да разликујемо шушњеве, чујемо бат корака на пет километара. Истанчали смо чула да нас чувају од опасности. Јер природа и тај нецивилизован, дакле потпуно неистражени дивљи свет, натерали су нас да научимо и да се шуњамо, и да се маскирамо, заварамо, да интелект развијамо искључиво на неповерењу. Зато ако узмемо општу одредницу да је Марс увек ратник, са Нептуном то је нинџа и асасин. Такође је и шпијун, или они који верују и даље као некада давно да могу ритуалима да утичу на оно што долази. Па попут поглавице смућкају чаробни напитак који ће ратника чувати од звери или који ће успавати непријатеље, али и ритуали којим ће се на темељу сугестије веровати да је могуће утицати на понашања или живот других људи. Вештичарење, црна магија, вуду или лечење неконвенционалним методама које и данас људи практикују (саливања страве оловом, бајање и слично) такође су из симболике овог аспекта.

Зато када паднемо под његов утицај, то значи да се тада бијемо са невидљивим силама у нама и око нас. Покушавамо да победимо надмоћнијег непријатеља, који је надмоћан јер га не познајемо. У љубави је то најлакше описати. Стало вам је до некога кога не знате или ко вас адекавтно овом аспекту "гоустује". И покушавате на више начина да дођете до информација за којима из неког разлога сада манично жудите - и што више жудите као да губите разум и ево вас петог дана где покушавате да хакујете нечији маил, представљате се лажно, отварате тајне налоге и слично. Други пример је када се појави сумња увек праћена грозницом и немиром да неко ради вама иза леђа, да вас партнер вара или колега хоће да вам смести, јер ово је клинички чак аспект маније прогањања који је код оног претка из Месопотамије и имао смисла јер му је стварно нека звер била за петама, а ми је и даље чекамо да бане испод кревета.

Важно је зато бити одлучан чим крене аспект да ради и одмах нагло (није могуће спонтано) прекинути радњу која вас избезумљује, уводи у опсесију и слично. Као кад хипнотизер пукне прстима и човек се буди из хипнозе. Одлепљујемо се од нечега за шта смо претходно били залепљени.

Са друге стране ипак ово није време да верујете свима. Јер има оних који ето баш сад желе да извуку неку информацију од вас или да вас покраду, јер ово је сваки лопов кад нам се примиче с леђа или у брзини, у трку скида нам торбу с рамена. Ово је и свако ко је пијан за воланом па кривуда, ово је и шлеп служба, приколица или вагон која може да се откачи, а возач може и да заспи. Спас је зато у чулима, фокусу, негативном интелекту који покушава да претпостави понашања других око себе унапред. Када има фокуса ово је онда сурфер који је тачно проценио таласе, осетио их, чекао и онда преломио кад треба.

Сада ни најмање није препоручљиво телефонирање за воланом рецимо или то стање опуштености у ком нисмо свесни своје околине. Ајд' што можемо да се изгубимо, онај Меркур-Уран нам је већ направио апликацију са мапама целог света да умемо да се лоцирамо. Проблем је што простодушношћу и наивним поверењем можемо сами себе довести у опасност или јако непријатну ситуацију. Код младих ово није време за слање голишавих слика, снимање секса и слично. Чак и пословне понуде од непознатих и које долазе неким неконвенционалним путем, фирма за коју нико није чуо рецимо и слично, врло могуће да је превара. Ако вам се сада преко нета јаве анонимуси зарад четовања и познанства, и ако крену са "...осетио сам да си као ја и да такође слепо тражиш неког, некаквог немог саговорника" (цитат из ‘Тунел’, Сабато) боље узмакните на време док се неко опсесивно не залепи за вас само зато што сте били превише љубазни.

Гусари и даље постоје, пирати су само сад на нету и пецају бројеве наших картица, па и ту морамо бити сумњичави. Ако вам је нешто мало сумњиво, вероватно сте у праву. А те преваре се сада обично утроструче. Као и блефови. Покераши срећни, ово је њихово време. Један од добрих начина да га потрошите јесте у друштву уз покер и преферанс. Или уместо да се трујете лековима, баците се у акцију санитарног чишћења стана за који потрошите три литра хемије. А уместо дилера и апотека ово је и музика, која нас такође 'ради'. Овај аспект је зато баш чест код музичара (Паганини, Дејвид Гилмур, Чајковски, Роберт Плант, Бетовен, Боуви, Бах, Питер Гебријел, Џон Колтрејн, Нина Симон и др.)

Наравно, ту га је имао и Дојл, творац Шерлок Холмса где Марс и Нептун јесу слика овог асоцијалоног неповерљивог детектива са суперсензорном перцепцијом, као и Шамполион, француски оријенталист који је успео да дешифрује хијероглифе.

Криптовање и дешифровање, окренутост мистерији и тајнама, природно је да нас сада више занимају, али не заборавимо пре него почнемо да сумњамо једни на друге или да копамо даноноћно по туђим архивама на социјалним мрежама, много је уносније бавити се тајнама које ће нам помоћи да боље разумемо нас саме. Зато је читање антрополошке литературе, упознавање са ритуалима и понашањима изолованих племена који и данас постоје у Венецуели или шумама централне Африке бољи избор или гледање серија сличне тематике попут "Црних једра" или "Викинга".

Како се овај аспект осећа и као стање изгубљености, очаја, безнађа, губитак вере и снаге за даље, важно је да не заборавимо да тај осећај изгубљености чак и ако се деси, или неповерења, магле кроз коју треба да наставимо да се крећемо а не знамо да ли смо на добром путу - увек је и сам део нашег пута. Тај партнер у кога смо можда почели да сумњамо, или онај други кога смо заправо сами себи створили у илузији романтично сањарећи па од екстазе дођемо до разочарања, или посао који желимо да променимо али то не чинимо јер не знамо где бисмо даље и на коју страну - све то је одувек попут немих мапа негде у нама да нас подсети да је и лутање и налажење део задатка и мисије док смо ту.

Ернесто Сабато који је и сам имао овај аспект то је објаснио овако:

"Ни љубав, ни истински сусрети, па чак ни дубока размимоилажења, нису плод случајности, већ су нам на тајанствен начин предодређени. Колико сам се само пута у животу зачудио што у толиком мноштву људи на свету наилазимо на оне који, на известан начин, вуку конце наше судбине, као да припадамо истоветној тајној организацији, или поглављима једне исте књиге! Судбина се испољава путем знакова и наговештаја, који нам се испрва учине безначајни, а за које тек касније увидимо да су били од пресудног значаја. Тако се дешава да у животу често поверујемо да смо изгубљени, док у ствари увек идемо ка одређеном циљу."

Како ће аспект Марса и Нептуна у августу утицати на нас:

Ован и подзнак Ован

Снагу вам троши сада посао или радно окружење (колектив). Пробајте да се дајете само колико је потребно другима док радите свој посао. Не дозволите да вас воде у прекидања и честе дистракције јер ће вам бити потребно дупло више времена (и снаге). Опасност од животиња да излете на пут док сте за воланом, јаких лекова, непроверених метода лечења (избегавати хипнозу), алергије, дијареја.

Како је Марс ваш владар сада је време да више ослушкујете и све проверавате, јер инстинкт може да превари. Учење из туђих грешака.

Бик и подзнак Бик

Вас ће више овај период водити ка томе да се играте перформера, да глумите, тестирате, блефирате. Ако сте родитељ тинејџера може се показати да сте некако погодили прави моменат да покренете неке теме или их навучете блефом на неко признање. Деца одузимају снагу, некад и због прехлада, богиња, вируса најчешће, али пратите интуицију - ако треба посвађајте се са педијатром. У љубави моменат хаоса када губите конце и не можете да предвидите шта је следеће. Пробајте да спустите тада енергију уместо да инсистирате (друга страна вас може само још убедљивије лагати) ако је таква ситуација.

Близанци и подзнак Близанци

Може се десити да енергија нагло падне свим укућанима. Да се вртите у круг, понављате исту радњу, одлажете све што је на реду да се заврши. Латентна летаргија, поспаност, лењост. Некада је ово слика када су сви у кући прехлађени и на антибиотицима. У послу вам нека ситуација може изазвати љутњу али ће бити потпуно неадекватно показати је без ризика да себи нанесете штету. Пасивна агресија и повлачење. У неким домовима се појављују бубе и глодари па је потребна интервенција. У кухињи ножеви су тупи, сифон зачепљен, храни прошао рок. Идеално би било да сте сада на одмору и имате пуно слободног времена за читање.

Рак и подзнак Рак

Вама ће бити овај период активан али не заборавите да је претерана радозналост некада велики проблем. Можете се тако уплести сада у туђе судбине, где вас други могу својатати или од вас очекивати да заузмете страну, да им будете заступник, што ће значити да ћете морати и да лажете. У интелектуалном смислу јаки сте када вас негирају, опонирају или демантују. Ако се сви слажу губите потребу за дискусијом. Емотивно изненадни сусрети са онима које сте заборавили а ако је неко нов, онда ви тој особи баш и нисте - већ неко време вас 'прати’' Лажне претње које и ви сада можете да упућујете другима (или јавним службама) због несавесног пословања. Енергија пада у иностранству и на путу. Полиција или војска на путу.

Лав и подзнак Лав

Непланирани издаци за лекаре и мајсторе, прескупи ресторани који тако не изгледају. Проверите сваки рачун који вам делује нереално чак иако то не радите јер је супротно манирима. Инфекције храном или водом или алергија. Планови за већу зараду и напредак на послу наилазе на потенцијалну препреку. Емотивно јака потреба, сензуалност, еротичност. Свађе са партнером (емотивним као и пословним) јер сазнајете да несавесно троши новац. Незадовољство са асистентима или људима који обављају послове одржавања, чувања, сервиса. Са друге стране, јако добар период за креативност, уметност, мешање у посао ентеријеристима и дизајнерима. Имате јасну представу шта желите и не одступајте од тога, било да сте код фризера или вам израђују намештај.

Девица и подзнак Девица

Конфликти на послу су у рукавицама што вам само појачава пасивну агресију. Потреба да се трошите непрестано, снага на успону, као и строгост спрам лењих, неспособних, оних који живе на туђ рачун па ћете бити критички расположени. Замерање партнеру што не зна шта хоће. Прозрећете лукавост или покушај лажи једне особе. Промена стила, фризуре, боје косе. Гардероба живих боја. Деловаће вам као да су сви наједном полудели или мисле да сте ви пали с Марса и не видите да покушавају да вама изманипулишу и хоће да вам продају неке празне приче. Празна обећања. Лажна понуда брака, или прича о браку али не озбиљно, више као да зачини атмосферу.

Вага и подзнак Вага

Тајне операције, смишљање стратегије за посао или нешто што вам је битно да завршите. Пазите где газите, нарочито ако сте на мору можете налетети на поскока или ражу. Привремена незаинтерсованост (губитак снаге) на послу што је у реду ако сте на одмору. Пуно чишћења и сређивања, фарбања. Креативност такође изражена. Упечатљиви снови. Добар период за дизање имунитета антипаразитним програмом, масаже које побољшавају циркулацију и разне третмане иглицама. Емотивни живот који вам је увек битан, овде се одвија у алтерантивној реалности – дакле или снови или фантазија. Појачано интересовање за особу са којом немате директни контакт. Све је инкогнито и конспиративно па водите рачуна шта с ким делите.

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Антисоцијални период када ће вам ретко која екипа и друштво стварно пријати. Углавном појачана нервоза. Сада ћете срести све оне који вас лако избаце из такта (мраче или све о свему знају) па се склоните на време. Нов компјутер или техника. Изражена потреба да будете независни, слободни и да не морате да полажете рачуне за све. Зато у браку може доћи до кризе ако је однос већ нарушен честим замеркама и критиковањем. Синдром дежурног кривца. Пријатељ је у проблему са парама или послом, хоћете али не знате како да му помогнете. У рад и поштење као да сте и сами почели да сумњате.

Стрелац и подзнак Стрелац

Прилика да будете више упорни и напорни од оних који ће пробати да вас преусмеравају или на било који начин утичу на ваш стил, метод, начин рада или живљења. Ваш метод сада је 'правите се луди', као да ништа нисте схватили и мењајте тему. Водите ток, никако не препуштајте другима да га наметну, иначе ће вам до краја августа други организовати живот. Без пуно речи пре ћете решити ствари у своју корист. Речи могу додатно да ствари закомпликују јер ћете рећи и нешто неодмерено и дрско. У кући хаос, неред који се шири као пожар и тражи контролу и организовану генералку. Ненајављени посетиоци.

Јарац и подзнак Јарац

Прекид учења. Прекид пута или лоше време, нове околности које мењају расположење. Пуцање гуме на путу, препреке на путу, полиција, чекања на граници и сл. Трошкови због транспорта или саобраћаја. Прекид посла због неке хитне ситуације која не може да чека. Нестрпљење у дискусијама и расправама са неистомишљеницима. Емотивно свађе око свакодневних ствари које убијају оптимизам духа јер су баналне. Добро је за посао у иностранству, са странцима. Проверите да вам се неко није накачио на Нетфликсов или неки други налог који плаћате. Ово је пиратерија и свесно кршење закона, што ако нисте ви онда лако буде неко на ваш рачун.

Водолија и подзнак Водолија

Ревитализација тела, подмлађивање или дизање имунитета. Бављење темом здравља и исхране. Мршављење, коме је битно. Лековитост воде, мора, чајева... Упозоравање других на опасности, добра детекција. Финансијски губици или пропали послови. Материјалне штете и опасност од тровања храном (заобићи сада рибље ресторане) У пословном окружењу никоме се не ради. Ово је и слика лажног или поцепаног новца па проверите. Јаке грознице и температуре, кућни љубимци могу озбиљно бити угрожени па их припазите.

Рибе и подзнак Рибе

Нормално је да понекад сумњамо у своје изборе. Да нам се учини да смо се превише залетели или да након почетног ентузијазма нисмо толико сигурни да ли и даље хоћемо то што смо хтели у почетку. Сумња и губитак вере заправо су тренутак преиспитивања који се неће отерати анализом, већ потврдом коју доноси живот. Похвалама, комплиментима, позивима која потврђују ваше претходне одлуке. Но тај период између док траје овај аспект може бити туп.  Најбоље је зато да док траје не предузимате никакву радикалну акцију и потезе. Сачекајте да бисте изронили бистрији и оштрије визије него раније. Емотивно, можда вам мало недостају проблеми, превише је добро и на моменте досадно. Отуда несвесно призивате конфликт, или било какву компликацију да подигне енергију односа. Усамљенима прилика за романсу са неким кога први (и задњи) пут виде.

image