Магазин

"Проклетство 35. године": У Кини све више миленијалаца не може да нађе посао јер су престари

Иако би требало да живе пуним плућима у својим тридесетим и четрдесетим годинама, миленијалци сада имају и једну бригу више - како пронаћи посао поред млађих, и у појединим областима напреднијих, генерација које долазе.
"Проклетство 35. године": У Кини све више миленијалаца не може да нађе посао јер су престари© Canva / primipil

Све више младих људи у Кини сусреће се са проблемом који је колоквијално назван "проклетство 35-их", а које је постало популарно у пословном свету. Наиме, термин се првобитно појавио на друштвеним мрежама у контексту отпуштања старијих радника у великим технолошким компанијама и корпорацијама које захтевају већу флексибилност и динамичност запослених, али је сада постао толико популаран да је постао и један од критеријума за запошљавање нових кандидата.

У огласима за посао експлицитно је наведено: "Млађи од 35 година"

Ово "проклетство" постало је стварно, и из виртуелног прешло у реални свет, оног тренутка када су послодавци почели потпуно отворено у огласима за посао постављају критеријум узраста.

"На оглас се могу јавити кандидати млађи од 35 година", стоји у бројним кинеским огласима за посао.

Ово правило проширило се не само на "приватнике", већ и на кинеске храмове и многе позиције у државној служби, а оваква старосна дискриминација изазвала је бурне реакције не само Кинеза који су у потрази за послом, већ и припаднике других нација који су своје незадовољство изнели на друштвеним мрежама.

Проблем постоји већ дуго?

Невидљива старосна дискриминација за 35-годишњаке у Кини изгледа да није новијег датума, а чак су и врхунски академици и државни званичници признали да проблем постоји и да је у великој мери одговоран за "одлив мозгова" и одлазак талентованих кадрова у друге земље. У име свих, први је проговорио један од професора у владиној Централној партијској школи, који је навео да је "проклетство уобичајени феномен на масовном тржишту рада".

"Иако сам имао стварно добро радно искуство и завршене мастер студије, са навршених 35 година постао сам неконкурентан на тржишту рада", навео је Тао Чен у свом видеу на кинеској друштвеној мрежи Доуиин. Више од 98 процената његових апликација за посао остало је без одговора, док су остали послодавци утврдили да је "неспособан" за тупозицију за коју је послао радну биографију.

Овај проблем надовезао се на већ укорењену родну дискриминацију која већ дуго мучи кинеско тржиште рада, на коме се послодавци радије опредељују за мушке кандидате, будући да са њима не постоји ризик од одласка на трудничко и породиљско боловање.

Фаворизација старијих од 35 година, финансијска помоћ и одговарајући прописи

Ове године, државна новинска агенција Синхуа предложила је потенцијално решење за овај проблем: посебну политику у оквиру тржишта рада која ће фаворизовати кандидате старије од 35 година, а запосленима у тој старосној категорији могла би се издвајати и финансијска помоћ. Такође, предлог је и да се установе одређени прописи који би регулисали запошљавање миленијалаца и сузбили старосну дискриминацију.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner