Магазин

Кућа Мерилин Монро пред рушењем: Нови власник жели да је сруши и сагради већу

Кућа у Брентвуду, површине 270 квадратних метара, коју је легендарна глумица Мерилин Монро купила почетком шездесетих година, за данашње стандарде би се сматрала скромном. Ова кућа посебна је из неколико разлога: То је једина некретнина коју је глумица самостално поседовала и управо у тој кући, у спаваћој соби, холивудска дива која је тада имала 36 година пронађена је мртва.
Кућа Мерилин Монро пред рушењем: Нови власник жели да је сруши и сагради већу© Приватна архива

Вили у којој је славна Мерилин Монро провела последње године живота прети рушење. Кућа је била је предмет процене за добијање статуса споменика 2013. године, али се поступак никад није завршио, иако је, како многи сматрају "једна од најпознатијих кућа на свету".

Није јасно да ли тренутно неко живи у кући као и зашто власници желе да је униште, али како се вест ширила, комшије и заштитници културне баштине брзо су реаговали. Портпаролка градоначелнице Лос Анђелеса изјавила је да је њихову канцеларију  звало "стотине људи" и тражило њену интервенцију, преноси Рејтерс. 

Наиме, ове недеље је, општина власнику дала дозволу за рушење виле у шпанском стилу, површине 270 квадратних метара, која има један спрат и башту, као и базен који се налази иза куће, преноси Анса. 

Кућа је изграђена 1929. године, налази се на крају мирне улице у Брентвуду, отменом кварту где вредност грађевинског земљишта данас вртоглаво расте.
Претпоставља се да управо из тог разлога власник хоће да сруши кућу која је сувише скромна за тренутне параметре и за зону у којој се налази, како би ту могао да изгради нешто много уносније.

"То је атак на историју и културу овог града", каже Ејдријен Скот Фајн, из удружења које се бори за очување архитектонских и историјских знаменитости Лос Анђелеса. "Прикупљамо потписе како би навели градске власти да повуку дозволу за рушење и прогласе вилу местом од историјско-културног значаја", каже Фајн.

Мерилин Монро је веома често мењала пребивалишта у Лос Анђелесу. Једина кућа коју је себи купила била је управо ова мала, бела вила. Глумица ју је купила 1961. године, за 75.000 долара. Кућа, која је мање-више остала непромењена, продата је
последњи пут пре месец дана, за 8,4 милиона долара.

Управо у тој кући, у спаваћој соби, холивудска дива која је тада имала 36 година пронађена је мртва, а узрок смрти било је предозирање барбитуратима.

image
VV inauguration
banner