Магазин

Тамара Вучић у Паризу представила први национални парфем Србије "Земља јоргована"

Прва дама Србије је поводом овогодишње модне манифестације "Serbian Fashion Day 2023", заједно са ауторком пројекта Весном Де Винчом, представила први национални парфем "Земља јоргована (Serbia, The Land of Lilacs)", који ће бити креиран у најстаријој фабрици парфема на свету, "Мезон Доран" у Паризу. Ово је први пут у историји света парфема да прва дама једне земље учествује у креирању националног мириса.
Тамара Вучић у Паризу представила први национални парфем Србије "Земља јоргована"© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Аутор овог јединственог парфема, који ће да постане симбол наше земље, је фабрика парфема "Мезон Доран", основана давне 1780. године у предграђу француске престонице, преноси "Биз лајф".

Прва дама Србије имала је на располагању селекцију од четири мирисне ноте, од којих ће једна, по њеном избору, у будућности представљати национални парфем Србије. Заједно са госпођом Де Винча и власником парфимерије Башаром Насријем, у част овог догађаја је посадила дрво јоргована испред виле музеја "Доран".

"Креирање националног парфема носи са собом велику одговорност, али и посебан осећај поноса. Србија је земља која има свој јединствени идентитет, са изузетном културом и наслеђем. У процесу стварања овог парфема, трудићемо се да забележимо есенцију те разноврсности и да је пренесемо у мирис који ће бити препознатљив широм света", изјавио је Башар, изражавајући дубоку част и задовољство што је његова кућа добила прилику да креира први парфем једне земље.

"Парфеми имају моћ да нагласе лепоту и јединственост сваког појединца. Рекла бих да су парфеми изузетно моћни, јер у трептају ока могу да вам врате драге успомене, да сачувају одређене ситуације или људе од заборава. Подсетићу и на речи чувене Коко Шанел која је говорила да је жена без парфема - жена без будућности. Имајући то у виду, приметно је да постоји конекција између прошлости и будућности, а та суптилна конекција је мирис парфема који ће остати и након што нас више не буде", рекла је супруга председника Републике Србије госпођа Тамара Вучић.

"Србија је земља јоргована, као што је Холандија земља лала и као што је Јапан земља трешњиног цвета. Пресрећна сам што се остварује мој сан да се пројекат "Србија, земља јоргована" шири у домен фантастике мириса једне земље", истакла је ауторка пројекта Весна Де Винча и додала је да није реч само о парфему, већ о националном бренду који ће путем мириса преносити део српског националног идентитета.

Тема овогодишње манифестације "Serbian Fashion Day 2023" је живот и дело великог српског научника Николе Тесле, који се реализује под покровитељством супруге председника Републике Србије госпође Тамаре Вучић и Министарства спољних послова.

На овом традиционално модно окупљање у самом срцу француске престонице ће учествовати чувени српски модни креатори, попут Бате Спасојевића, Младена Миливојевића Барона, Дејане Милосављевић и Јелене Мандић Уријел, која је даљи потомак чувеног Николе Тесле.

image
VV inauguration
banner