Магазин

Студија: Мађионичари имају мањи ризик од развоја менталних болести него други уметници

Знамо да креативни типови личности често имају "унутрашње битке", које им помажу у стваралаштву, али нова студија је показала да један специфичан тип уметника има мањи ризик од развијања проблема са менталним здрављем. У питању су мађионичари, а истраживачи су одлучили да проуче коју врсту "магије" користе да би сачували здравње свог ума.
Студија: Мађионичари имају мањи ризик од развоја менталних болести него други уметници© Pexels/Tolga Aslantürk

Интересантно је да су резултати показали да категорија уметника, чији је посао да стварају излузије и "изврћу" реалност, заправо има стабилније стање ума него други уметници у стварном животу.

У студији енглеског Универзитета Аберистуит тим психолога је испитао скоро 200 мађионичара, у старости од тинејџерског доба, па све до 90 година. Тим је упоредио анализе са претходним испитивањима других врста уметника и "обичних" људи. Показало се да су мађионичари имали много мање вероватноће да развију одређене проблеме са менталним здрављем, као што су халуцинаије или когнитивна дезорганизација, преноси "Гардијан".

"Наша истраживања показују да међу мађионичарима не постоји висок ниво менталних поремећаја, што значи да је веза између креативности и психопатологије много комплекснија него што смо мислили," рекао је аутор студије Гил Грингрос.

Додао је и да су мађионичари имали најмање оцене у категоријама "импулсивног неконформизма", особина која се везује са антисоцијалним понашањем и недостатком самоконтроле. "Оваква особина је важна за људе као што су писци или комичари, чији рад мора да иде против конвенционалног. Мађиониари такође могу да пређу одређене границе, али многи од њих углавном понављају исте трикове, без потребе за увођењем иновација," објашњава Гил.

"Једна од првих ствари коју рдимо када се међусобно упознајемо је дељење детаља о себи: на пример, како смо почели да се бавимо мађионичарством. Врло је често да мушки мађоничари почну каријеру између 8 или 14 година, како би победили одређене несигурности у друштву," објашњава мађионичар Сара Красон, која је учестовала у студији. Она сматра и да је осећај подршке унутар било које заједнице мађионичара велики фактор, који утиче на благостање ових забављача.

"На пример, можда би веровали да их школски насилник неће повредити ако му покажу добар мађионичарски трик," додала је. Другим речима, магија је била начин за добијање позитивне пажње од других и развијање самопоуздања у адолесцентном добу, што може донети бенефите за ментално здравље у каснијим годинама.

Красон додаје да мађионичари морају имати бистар и стабилан ум попут математичара и научника, јер је потребна велика прецизност за трикове, те да "сваки мали покрет и свака реч имају значење".

image
VV inauguration
banner