Србија и Балкан

Србија постала чланица Алијансе управљања вештачком интелигенцијом

Циљ Самита, који је окупио лидере и стручњаке из преко 200 водећих светских компанија и организација, био је да се промовишу одговорне иновације вештачке интелигенције
Србија постала чланица Алијансе управљања вештачком интелигенцијомGetty © Andrea Verdelli/Getty Images

На Самиту о управљању вештачком интелигенцијом Светског економског форума у Сан Франциску, чији је домаћин био Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР), Србија се као 33. држава придружила Алијанси управљања вештачком интелигенцијом.

Чланство у Алијанси Србији ће донети бржи развој вештачке интелигенције уз експертску подршку, фокусирајући се на одрживост, отпорност и безбедност AI, пишу "Вечерње новости".

Циљ Самита, који је окупио лидере и стручњаке из преко 200 водећих светских компанија и организација, био је да се промовишу одговорне иновације вештачке интелигенције, стављајући етичке смернице као приоритет у технолошком напретку.

Србију је на Самиту представљао саветник председнице Владе Републике Србије Стефан Баџа, који је истакао да је Србија 2019. усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције и да је лидер у региону у развоју ове области.

image