Магазин

Путовање кроз време на крилима вештачке интелигенције: Како АИ види историју и будућност Русије

Већина нас може да замисли како је руска држава изледала кроз векове, од Кијевске до модерне Русије. Али, нас је занимало како њену историју види вештачка интелигенција. И не само то, желели смо да малчице завиримо и у будућност, па смо сели у машину времена и отпутовали у средину трећег миленијума и у 5000. годину.
Путовање кроз време на крилима вештачке интелигенције: Како АИ види историју и будућност Русије© DALL-E by ChatGPT

Богата историја Русије датира вековима уназад, од момента насељавања Источних Словена на територији те земље. Касније настаје и Кијевска Русија, која је постојала све до најезде Монгола у 13. веку, а затим и Московска кнежевина, која је током 18. века прерасла у Руску империју. Ово је можда и најупечатљивији део историје Русије, који је обележила владавина династије Романов.

Након тога је дошао и 20. век и пад руске монархије, на смену којој је дошао Совјетски Савез, а затим и модерна Русија. Будућност земље, пак, не можемо са сигурношћу "насликати", али зато можемо замолити вештачку интелигенцију да то учини за нас.

Кијевска Русија из перспективе вештачке интелигенције

Прво питање које смо поставили софтверу за генерисање фотографија DALL-E било је да направи слику Кијевске Русије, а након само неколико секунди "размишљања" на екрану се појавила ова фотографија. На њој су приказани храмови и куће у сеоском окружењу, као и сељани који шетају улицама или нешто раде. Оно што нам је привукло пажњу јесу и густе четинарске шуме у позадини слике, које су и данас заштитни знак руске природе.

Царска Русија - дворови, раскош и заснежене улице

На питање да наслика период Царске Русије, АИ софтвер неко време није одговарао, али је наша жеља да ипак сазнамо како види ово доба ипак била јача. Након готово једног минута, DALL-E се ипак изборио са захтевом, а када смо угледали слику било нам је јасно због чега му је требало толико времена! На слици су обједињени сви најпрепознатљивији мотиви тог времена: ту је и царски двор импозантних размера чији је кров украшен златом, и кочија, и прелепо обучени становници који шетају по заснеженом тргу.

Совјетски Савез - препознатљива архитектура, петокрака и срп и чекић

Са овим упитом DALL-E се мучио много више него са претходним, да ли зато што се уморио или из неког другог разлига - не знамо. Ипак, неколико пута је практично одбијао да генерише фотографију!

Међутим, када смо му понудили 200 долара, одједном му је "мозак" прорадио брже. Морамо признати да ни овај пут није изневерио наша очекивања!

На фотографији су доминирали сви симболи тог времена: и препознатљива архитектура са "Стаљинкама" које се и данас могу видети у Москви, и официри, али и петокрака и срп и чекић, који недвосмислено асоцирају на доба СССР.

Савремена Русија - спој историје и футуризма

Са овим захтевом је софтвер са вештачком интелигенцијом веома лако изашао на крај, а на генерисаној фотографији се налазе практично сви препознатљиви симболи главног града земље. На пространом тргу налази се Храм Василија Блаженог са колоритним куполама које подсећају на пламичке, док су у позадини кула "Еволуција" висока 255 метара и други московски небодери који парају облаке.

Сели смо у машину времена и отпутовали у 2500. и 5000. годину

Пређашњи захтеви су сви били релативно лаки, будући да софтвери са вештачком интелигенцијом користе све доступне ресурсе на интернету ради обрађивања корисничких захтева. Зато нам је посебно занимљиво било да видимо како "размишља" и колико је креативан када је у питању будућност.

Како бисмо га припремили на оно што долази на крају, упитали смо DALL-E да генерише слику Русије из 2500. године, а одговор софтвера је био прилично занимљив. Он Русију види као високоразвијену, са мноштвом иновативних грађевина и најсавременијих технологија, док је уједно очуван и традиционални аспект, посебно храмови и жене у народним ношњама. Пажњу нам је привукао и аеротакси који "крузира" небом.

Последњи наш упит био је да АИ софтвер наслика Русију још два и по миленијума касније, а савршена комбинација најнапреднијих технологија и препознатљивог руског стила ни овде није изостала. Елементи културног наслеђа као што су храмови су заузели централни део фотографије, док су футуристички елементи фантастично осликали смер у коме се Русија развија већ деценијама.

image