Магазин

Домовој - доброћудни становник сваког руског дома на коме лежи велика одговорност

Сујеверје заузима значајно место у руској култури, а постоји веровање да у сваком руском дому поред чланова породице живи и Домовој - доброћудни дух на коме лежи велика одговорност. Како се он инфилтрирао у руску културу и како народ одржава добре односе са њим?
Домовој - доброћудни становник сваког руског дома на коме лежи велика одговорност© DALL-E by ChatGPT

У руској култури постоји веровање да се у сваком дому налази по један Домовој - добри дух који је ту одвајкада и који ће ту становати докле год око њега има и других станара. Ово мистично биће је једна од најпознатијих легенди руског народа, а оно што је занимљиво је да се кроз векове људи још увек нису сложили око тога како он изгледа. Неки кажу да су га у свом дому видели у облику мајушног, седог декице, други тврде да подсећа на чупаво неидентификовано створење, док трећи кажу да има ванземаљске обрисе. Коме веровати - не знамо и вероватно никада нећемо сазнати.

Ко је Домовој и како се он настанио у руској култури

Постоје различите теорије о томе како се у руској култури и домовима настанио Домовој. Једни сматрају да је то дух преминулог рођака коме је Бог одредио казну у виду служења дому и након смрти, док други воле да верују да га је Свевишњи на земљи оставио како би наследнике штитио од недаћа. У обе верзије се за ово биће везује једна заједничка особина - он је доброћудан и ненаметљив.

Било како било, Домовој у сваком руском дому живи и живеће још јако дуго, докле год у том стану или кући постоје прави станари, односно људи. Јер, они су ти који га "хране" својом енергијом. Уколико се пак деси да дом остане празан, Домовој ће брже боље потражити друго место за живот и живети тамо до следеће селидбе, уколико и када их мука натера.

Обично ова чудесна бића живе у најскровитијем месту породичног дома, у потпуном мраку и далеко од очију станара. Врло је повучен и не воли да се експонира. Ипак, његово присуство је могуће препознати - он дискретно шушка кесама или пребира по посуђу и есцајгу, вероватно тражећи место да се смести.

Домовој, Домовиха и њихова ћерка Домовинка

Машта руског народа када су овакве натприродне појаве у питању једноставно нема граница, па су тако они и овом тајанственом подстанару веома лепо уредили живот. Љубавни посебно. И није проблем што сви живе под истим кровом, важно да је свима лепо. Како каже народна пословица: "Кућа није тесна када деца нису бесна".

Домовој се у култури појављује и у мушком и у женском облику, а постоји веровање да их у једном дому може бити и више. Уколико се у једном простору настане и Домовој и Домовиха, његова лепша половина, они чак могу засновати и своју породицу. Плод њихове љубави је најчешће ћерка, Домовинка.

Шта ради Домовој

На плећима овог магичног духа лежи велики број одговорности, а будући да већина људи у Домовом види чувара огњишта и помоћника у борби са нечистим силама, и његове одговорности су "искројене" у складу са тим. На списку обавезних задужења сваког Домовог налазе се следеће активности:

  • заштита дома од различитих несрећа (пожара, поплава и слично)
  • заштита простора од негативне енергије
  • брига о реду у кући и томе да се ништа не загуби
  • алармирање власника у случају неке опасности
  • дружење са малом децом и кућним љубимцима
  • помагање у кућним пословима

Наравно, постоје и случајеви када се станари и Домовој не поклопе енергијама. У таквим ситуацијама он и даље врши своје основне, заштитне фукнције, али уме и да се "поигра" са нервима људи. Такве играрије Домовог су увек, без изузетака, безазленог карактера: он намерно сакрива ствари по кући или их премешта када нико не гледа, звецка посуђем у сред ноћи будећи станаре или се завитлава са кућним љубимцима, па се они растрче по кући без икаквог очигледног разлога. Њему доста - сам се забавио, а људским цимерима које не воли малчице је дигао притисак.

image