Магазин

Прве мушке нехормонске анти-беби пилуле прошле 1. фазу клиничког тестирања

Још од шездесетих година прошлог века одговорност за заштиту од нежељене трудноће је била на жени. Мушкарци су, када је реч и контролисању зачећа својих партнерки, имали тек две опције: кондоме или вазектомију. Сада су научници успели да направе прву нехормонску анти-беби пилулу на свету и то управо за јачи пол.
Прве мушке нехормонске анти-беби пилуле прошле 1. фазу клиничког тестирања© Canva / Konstantin Postumitenko

Заштита од нежељене трудноће је одговорност оба партнера, али су у стварности жене те које су одговорније, макар када је дијапазон контрацептивних метода у питању. Њима су доступне и контрацептивне пилуле, и спирала, па и пилула за јутро после, уколико се ситуација отме контроли.

Међутим, почетком ове године, научници су се коначно нашли на трагу прве контрацептивне пилуле за мушкарце, која за разлику од других анти-беби пилула, не садржи хормоне.

Мушка анти-беби пилула прошла 1. фазу клиничких испитивања

У претклиничкој фази испитивања која су се вршила на лабораторијским мишевима, YCT-529 нехормонска пилула је показала ефикасност од невероватних 99 процената и нису уочена никаква нежељена дејства. Након ње, уследило је и прво клиничко испитивање препарата, средином децембра у Великој Британији, а тест фаза је за сада оцењена као веома успешна. Наравно, до појављивања у слободној продаји или на рецепт, овакав препарат ће морати да прође још низ провера. 

"Мушка контрацептивна пилула је деценијама свети грал истраживања и развоја контрацепције", наведено је у научној студији.

Захваљујући овом открићу научника, одговорност за нежељену трудноћу се коначно скида са жена, које су до сада, стицајем околности, биле те које су морале да више воде рачуна о контрацепцији. Осим тога, будући да је YCT-529 нехормонски препарат, мушкарци не морају да брину о последицама његове конзумације, односно о променама у хормоналном панелу, као ни о томе да ће се њихов фертилитет након одређеног времена коришћења контрацептива смањити.

YCT-529 блокира производњу сперматозоида, али само привремено

Као инхибитор алфа рецептора ретиноичне киселине (РАР-алфа), YCT-529 спречава производњу сперме блокирањем приступа витамину А. Тиме се производња и активност сперматозоида "замрзавају", али само на одређено време - обично неколико сати од узимања контрацептивне пилуле.

Другим речима, од момента узимања пилуле, показатељ "неплодности" је у првих сат времена 100 посто, док у наредних 60 минута дејство препарата опада на 91 проценат. Већ након 24 сата, ниво плодности се враћа на пређашње показатеље, све до наредног узимања контрацептива. 

image