Магазин

Вибрирајућа капсула за мршављење: Научници изумели пилулу која помаже у борби против вишка килограма

Пронаћи савезника у борби са вишком килограма може представљати велики изазов, а свако ко је био на дијети и сам зна да би све на свету дао да постоји чудотворна пилула која моментално решава проблем. Имамо сјајне вести - научници су коначно изумели такву пилулу, а поред магичног дејства она још и вибрира!
Вибрирајућа капсула за мршављење: Научници изумели пилулу која помаже у борби против вишка килограма© Canva / diegobarruffa, Oghibli

Револуционарна открића, макар када је реч о медицини, нижу се готово свакодневно, а након многих других  здравствених проблема која она решавају, сада је на ред дошла и гојазност. Научницима технолошког института у Масачусетсу је пошло за руком да осмисле посебну вибрирајућу пилулу која помаже у борби са вишком килограма, а вест о овом открићу које је обрадовало велики број људи пренео је и научни магазин Сајенс. Како су показала досадашња испитивања, њен ефекат је готово тренутан и то без икаквих тренутних или трајних последица по здравље! По ком принципу ради, како и када се узима и колико би могла да кошта ова магична пилула?

Како ради вибрирајућа капсула

Ова иновативна вибрирајућа капсула ради по принципу заваравања мозга: уноси се мало пре конзумације оброка, а када доспе у желудац почиње да вибрира. Њене вибрације активирају рецепторе који су задужени за регистровање ширења желуца, који даље мозгу шаљу поруку да у њему има довољно хране. Када хипоталамус прими сигнал који је стигао из стомака он даље лучи различите хормоне који у нама изазивају осећај ситости и смањује ниво хормона који су задужени за изазивање осећаја глади. Принцип делује толико једноставно да је просто невероватно како се овога раније нико није сетио!

"Вибрирајућу капсулу треба попити на празан желудац 20 до 30 минута пре оброка, како би се већ приликом уношења хране имао делимичан осећај ситости", рекли су аутори истраживања.

Капсула успешно тестирана на животињама

Вибрирајућа капсула је до сада тестирана само на животињама, а низ експеримената је показао да су након 30 минута од конзумације ове пилуле свиње јеле скоро 40 процената мање хране него обично. Осим тога, дугорочно су добијале и мање килграма него свиње које су се храниле нормално. Након овог, истраживања би требало да се спроведу и на људима, после чега би се оне коначно могле наћи и у серијској производњи, преноси научни магазин Сајенс.

Аутори студије навели су и да се чудотворна пилула за мршављење по величини готово и не разликује од било које друге капсуле, а да препарат може да измени даљи ток борбе са гојазношћу. Пре свега јер је у питању неинвазивна терапија. Уколико све пође по плану, вибрирајућа капсула ће се производити у великим серијама, што ће омогућити повољнију цену.

image