Магазин

Мики Маус постаје јавно власништво, могуће правне битке са Дизнијем

Скоро век након свог дебија најпознатији миш на свету, Мики Маус, од 1. јануара 2024. више неће припадати компанији која га је створила, већ ће постати јавно добро. Очекује се потенцијални римејкови са Микијем, адаптације, али и могуће правне битке са Дизнијем.
Мики Маус постаје јавно власништво, могуће правне битке са Дизнијем© Mickey Mouse/unsplash

Ауторска права на "Пароброд Вили", кратку црно-белу анимацију из 1928. године, којом је публици први пут представљен несташни глодар који ће постати симбол америчке поп културе, према америчком закону истичу након 95 година. Другим речима, лик славног миша и његове мишице Мини из тог цртића ускоро ће моћи да користи ко год жели.

"Ово је симболичан и дуго очекивани тренутак", рекла је Џенифер Џенкинс, професорка са Правног факултета Дуке.

Треба напоменути да касније верзије ликова, као што је онај у филму "Фантазија" из 1940. године, нису у јавном власништву и не могу се копирати без посете Дизнијевим адвокатима.

"Комапнија ће наставити да штити права на модерније верзије Микија Мауса и других дела која су и даље предмет ауторских права", кажу из Дизнија за АПФ, а преноси Стрејтс Тајмс.

Правници такође наглашавају да ће Мики Маус који је познат садашњим генерацијама  остати под заштитом ауторских права.

Ауторска права спречавају нелиценцирано копирање самог креативног дела и она истичу након одређеног времена, док жиг (заштитни знак) чува сам извор дела.

И по том питању, челни људи из Дизнија су рекли своје: "Радићемо на заштити од конфузије изазване неовлашћеним коришћењем Микија и других наших иконичних ликова". Компанија је чак додала секвенцу из "Пароброда Вили" у уводну део сваког филма Волт Дизни Анимејшн Студија.

"Били су веома паметни људи у Дизнију и схватили су да је најбоља ствар да се култни "Пароброд Вил" успостави као заштитни знак", појашњава професор Џастин Хјуз и додаје да "свако ко користи класичну слику Микија за кормилом чамца на кошуљама, качкетима или шољама може бити тужен", појашњава професор Џастин Хјуз.

Адвокати и професори права истичу да је "Врховни суд ставио до знања да се не могу користити права на жиг да би се заобишло оно што допушта истек ауторских права". 

image