Магазин

Како да омекшамо вунени џемпер који нас "боцка"

Скоро свако од нас има један велики, лепи и топли вунени џемпер у ормару, али никада га не носимо јер нас боцка, гребе, од њега нас кожа сврби... То не значи да би овај комад одеће требало да оставимо на полици, већ можемо да применимо неколико једноставних трикова да га омекшамо и учинимо удобнијим.
Како да омекшамо вунени џемпер који нас "боцка"© Freepik/senivpetro

Топао вунени џемпер је савршен комад одеће за хладне зимске дане, али влакна овог материјала могу да буду веома непријатна, јер на површини имају микроскопске "крљушти", које нас боцкају и могу изазвати свраб. Срећом, постоји неколико начина да омекшамо овакву одећу и уживамо у топлоти и удобности коју пружа.

Пре свега, вуна је природан материјал, што значи да је некада потребно да сачекамо да се влакна прилагоде нашој телесној температури. Исто тако, с обзиром да вероватно не носимо чисту вуну сваког дана, нашој кожи је потребно да се адаптира на грубљу текстуру, посебно јер су синтетички и памучни материјали, које чешће носимо, обрађени тако да буду мекани и глатки.

Дакле, пре него што одлучимо да брзо скинемо вунени џемпер само неколико секунди након што смо га обукли, боље је да сачекамо око пет минута. До тада ћемо вероватно већ заборавити на првобитан осећај "боцкања". Ако нам чак и после неког времена сметају влакна, онда можемо да пробамо друге опције.

Хладна температура може да буде од помоћи. Потребно је да поквасимо одевни комад, ставимо га у пластичну кесу и држимо у фрижидеру најмање 24 сата, а следећег дана је потребно само да га оставимо да се суши на отвореном. Можда ова метода звучи необично, али хладна температура може да помогне да се влакна "фиксирају" у месту, тако да неће да штрче и гребу површину коже.

Следећа метода је слична као наша рутина прања косе - да бисмо је омекшали, користимо регенератор, а исто можемо применити и на вунени џемпер. Можемо да ручно утрљамо регенератор у потопљени џемпер и потом га оперемо на најнежнијем подешавању (оном које је намењено за вунену одећу). Након сушења, џемпер ће бити мекши и пријатнији на додир. 

Ако метода са регенератором није успела, онда можемо да купимо детерџент који је посебно намењен за вунену одећу, који ефикасно чисти и омекшава влакна. 

У случају да ни једна метода није успешна, увек можемо да обучемо уску, мекану мајицу или ролку испод џемпера, како груб материјал не би имао директан контакт са нашом кожом. Ако нам је кожа исувише осетљива, онда је боље да убудуће купујемо другачије врсте вунене одеће. Уместо овчије, добро је да пронађемо комаде који у саставу имају варем 30 одсто вуне алпаке, мерино вуне, кашмира.

image
VV inauguration
banner