Магазин

Мистер Бин крив за слабу продају електричних аутомобила

Британски глумац Роуан Аткинсон, познатији као мистер Бин, окривљен је за лошу продају електричних аутомобила у Великој Британији.
Мистер Бин крив за слабу продају електричних аутомобилаGetty © Sean Gallup / Staff

Глумац Роуан Аткинсон недавно се нашао у центру драме, само не оне из филма, већ из стварног живота. Наиме, у извештају достављеном у Дому лордова у британском парламенту, односно одбору за околину и климатске промене, истакнуто је да је глумац делимично крив за нарушавање јавне перцепције о електричним возилима.

Нови аутомобили на бензин и дизел биће забрањени од 2035. године према државној стратегији. Та забрана би требало да подстакне возаче да купују електрична возила, али све се одвија доста спорије:

"Један од најштетнијих чланака је био заправо коментар који је написао Роуан Аткинсон у Гардијану", речено је из Грин Алијансе.

Глумац описао електрична возила да су "без душе"

Аткинсон, који је дипломирао електротехнику, описао је електрична возила у чланку из јуна 2023. као "помало бездушне", али "дивне механизме": "Али све више се осећам помало преварено... Осећам да се наш медени месец са електричним аутомобилима ближи крају, и то није лоше", написао је.

Његов чланак је изазвао реакцију заговорника за електрична возила, који су га оптужили да погрешно представља тренутно стање технологије: "Највећа грешка господина Аткинсона је што није препознао да електрична возила већ нуде значајне глобалне предности за животну средину, у поређењу са аутомобилима са мотором са унутрашњим сагоревањем", каже Сајмон Еванс са сајта Карбон Брифа.

Трошкови куповине, недовољна инфраструктура за пуњење су само неки од разлога зашто возачи заправо не прелазе на електрична возила, преноси Телеграф.

image