Магазин

Суптилни знаци да се пријатељ удаљава од нас

Сваки однос има успоне и падове, али када пријатељ одлучи да више не жели да буде део вашег живота, то понекад може бити збуњујуће: Увек пристаје да се види са вама, али вас никада не зове. Не одговара на поруке, али тврди да је "само заузет"... Како да приметите да ли се неко постепено удаљава од вас?
Суптилни знаци да се пријатељ удаљава од нас© Pexels/Stefan Stefancik

Тешко је раскинути близак однос, тако да већина људи одлучи да другоме даје одређене сигнале, уместо да воде тежак разговор о емоцијама и суоче се са проблемима у односу. Док је раскид у љубавним везама "лакши", јер је у већини случајева директан, пријатељства могу бити мало компликованија.

Постоје бројни начини на које пријатељ можда покушава да се удаљи од вас, у нади да ће однос "природно" да захладни и временом поптуно нестане. 

Исувише су љубазни према вама

Љубазност је очигледно добра ствар, али то такође може да представља недостатак блискости између двоје људи. Када некога упознате, на почетку вероватно покушавате да покажете своје најбоље лице, да не прелазите неке невидљиве границе.

Затим, што се више зближимо са неким, ове границе постепено нестају, скидамо "маску лепог васпитања", осећамо се као да можемо бити своји... Али, ако блиска особа ниоткуда поново враћа ову маску и интеракције са њом, иако нису непристојне, делују извештачено, ово сугерише да желе да направе корак уназад од вас и поново буду само познаници.

Престали су да гледају ваш онлајн садржај

Можда овај пример не делује толико озбиљно, али у савременом добу, ако појединац који је често акитиван на друштвеним мрежама заобилази ваш садржај, то значи да вероватно покушава да се удаљи.

Мала је шанса да ће ниоткуда да бас блокира на мрежама, већ ће његов дигитални траг на нашем профилу постепено нестати, па ће се то временом одразити и на стваран живот.

Не одговарају на поруке/позиве, увек су "заузети"

Овде је кључ промене у комуникацији, посебно данас, у савременом добу. Ако су увек били опуштени када је у питању дигитална комуникација, онда то није велика ствар, али ако су недавно променили начин на који реагују, то може бити лош знак.

Збуњујуће је - још увек одговарају, те "немате право" да се осећате лоше, али чекање на одговор траје дуго. Када коначно дође, може да буде нешто попут: "Извини, потпуно сам заборавио/ла да одговорим" или "Јуче је био заиста напоран дан"... У последње време су "увек заузети" и врло је тешко уговорити време за састајање.

Никада не праве планове

Иако пријатељство или било који близак однос не би требало да буде такмичење ("Ја сам тебе звао/ла да се видимо прошли пут, сада мораш ти!"), ако делује као да последњих неколико састанака иницирате и организујете само ви, онда то може бити знак да друга страна не жели да проводи време са вама.

Овај осећај сумње се повећава када преко друштвених мрежа или од заједничних пријатеља сазнамо да је пријатељ проводио време са другима на дан када је вама рекао да је "заузета". Иако је у реду да се састају са другима, ако је осећао потребу да вас лаже због тога, то онда није добар знак.

Не показују много емоција на важне вести

Када вам се деси нешто веома лепо, доживели сте лични успех или заљубили се, желите то да поделите са најближима, који ће да буду срећни за вас. Исто тако, када сте љути, тужни, узнемирени, тражићете подршку од људи којима верујете и који ће увек показати интересовање и емпатију.

Ове реакције су поптуно нестале, можда се своде на неколико учтивих речи, што нам говори да пријатељу вероватно није више стало до тога шта се догађа у нашем животу.

Нелагодна атмосфера и говор тела

Када поново проводите време с њима, очекујете да ће све бити као пре - да ћете дуго разговарати, шалити се, уживати у односу... Међутим, сада делује као да постоји невидљив зид.

Ако је говор тела друге особе "укочен", прекрштене су им руке, не гледају у нашем правцу, то може да значи да се више не осећају опуштено са вама. Атмосфера је необична, толико да чак и ви почнете да се "затварате" и нисте сигурни како да започнете теме и којима сте некада лако разговарали.

image
VV inauguration
banner