Магазин

Гледање у шољу и прорицање судбине све популарније међу генерацијом Зед

Турска уметност прорицања судбине на основу талога кафе може се пратити уназад најмање 500 година, а недавно је ова активност постала једна од омиљених међу генерацијом Зед у овој земљи. Не само да гатаре и даље имају посла, већ су ту сад и апликације које знатижељним младим људима "олакшавају" живот.
Гледање у шољу и прорицање судбине све популарније међу генерацијом Зед© Begüm Arıcı/pexels

Милиони људи се ослањају на шољу кафе који ће их ујутро извући из кревета, повећати концентрацију на послу, утицати на енергију. Али, како је и нама са ових простора познато, после испијања често се догоди да нам колегиница или комшиница "погледа у шољу" и каже шта можемо да очекујемо у будућности.

Традиција прорицања судбине на талогу кафе или тасеографија, може се пратити од харема султана Сулејмана, пошто су жене биле искључене из јавних кафеа. Уместо тога гатарима је било дозвољено да уђу у харем да читају шаре који су се задржавали у њиховом талогу од кафе. У другим културама, гатање се практиковало са листовима чаја или талогом вина, али у Истанбулу је талог кафе брзо постао и средство комуникације. Ритуал је био начин размене вести и оговарања, укључујући и које жене је султан фаворизовао, пише Би-Би-Си.

Више од 500 година касније, прорицање судбине из талога кафе или листова чаја и даље је јако присутно у Турској, али и у многим земљама Балкана. Гатаре постоје у турских традиционалним кафићима, али је ова активност еволуирала и сада је прилагођена и за модерну публику. Милиони Турака су сада претплаћени на апликације које нуде читање судбине са талога кафе генерисане вештачком интелигенцијом или које их повезују са виртуелним гатарима.

Апликација Фаладин у Турској "велика" као Тиндер

Инфлуенсер Сертак Тасделен је растао са мајком која је умела да "чита судбину" из шољице за кафе. Сертакови пријатељи су још 2010. године почели да јој шаљу фотографије својих шољица са исушеним талогом а она им је одговорила путем имејла. На крају, ово је еволуирало у апликацију Фаладин којој је фокус у прорицање судбине. Сада апликација има више од пет милиона активних корисника широм света, а у Турској је "велика" као Тиндер.

Прорицање судбине је веома популарно међу генерацијом Зед

Статистички подаци говоре да и у Америци млади се често окрећу тароту, хороскопу, гатању. Веома су заинтересовани за ову праксу - чак 51 одсто популације узорка, старости 13-25 година се бави "тарот картама или прорицањем судбине", показује студија из 2021.

image