Магазин

Само несрећни и лоши људи варају: Три велике заблуде о прељубама

Данас за прељубника углавном важи мишљење да је лоша особа, којој никада не треба опростити, те да је однос сигурно пропао... Ипак, неверност није тако црно-бела тема, посебно када се у обзир узму велика различитости између љубавних парова и околности које су довеле до паралелне везе. Које су најчешће заблуде које имамо о варању и да ли свака веза после прељубе постаје безнадежна?
Само несрећни и лоши људи варају: Три велике заблуде о прељубама© Freepik/Drazen Zigic

Тешко је одредити прецизан узрок неверства, јер су људска бића (па самим тим и њихови љубавни односи) изузетно компликована. Ипак, постоји неколико општих уверења која многи имају о варању, а која у често нису тачна:

Људи који варају су несрећни

Иако је истина да многи људи који варају нису задовољни собом и својим животом, па траже спас и узбуђење у прељуби, то не значи да свако размишља на овај начин.

Стручњаци кажу да многи људи који су срећни одлуче да варају зато што се не осећају као да њихов тренутни партнер примећује њихов позитиван напредак. Прељуба је шанса за препород, када појединац може да прикаже "најбољу" верзију себе, коју је изградио током времена и на коју је поносан, којом ће другог да импресионира...

Људи често верују да не добијају ову врсту валидације од партнера, те се окрећу другоме, некоме ко ће да препозна карактеристике на које је партнер "већ навикао". Поред тога, прељуба многима гради его и уноси узбуђење које може нестати у дугорочној вези, тако да онај који вара може да се осећа да га тајна веза чини још срећнијим.

Само лоши људи могу да буду неверни

Донедавно, када неко превари партнера, он би био немилосрдно осуђиван од стране друштва и веома брзо би био прозван "зликовцем". Међутим, овај став се данас постепено мења.

Истраживања и статистике су показале да нису само "лоши" људи они који варају, већ то могу да ураде и "добри". Другим речима, могуће је да они који су узорне супруге и мужеви, сјајне мајке и очеви, који воле своје партнере и емоционално су одговорни на сваки други начин, ипак понекад "залутају".

Ово се назива "прељубом без кривице", то јест идеја да превара не мора да значи да постоји проблем са везом или особом, већ је у питању људска природа.

Људска бића греше, емоције могу неочекивано да се развију између пријатеља, колега...  Могуће је да се некоме допада друга особа када су у вези, а истраживања показују да многи људи који варају осећају стид, као и да буду ужаснути када се "освесте", то јест када се паралелна веза заврши.

Увек треба оставити оног који вара

У прошлости, жене би добијале похвале када би "стајале уз свог мушкарца" када би он био неверан. Данас, ово је у већини случајева незамисливо: Ако те партнер превари, остави га! Никада нећеш моћи да му верујеш, однос је поптуно пропао, мораш да поштујеш себе!

Међутим, да ли је то увек истина?

Сигурно је да су неке издаје превише болне и да заиста нема шансе за исцељењем. Од тога зависе бројни фактори, као што је особа коју прељубник одабере, дужина трајања прељубе, околности или ниво понижења...

Ипак, стручњаци описују да је тајна веза некада директан одговор на проблем у вези који је особа која је варала очајнички покушавала да реши. На пример, ако се ваш партнер годинама лоше опходио према вама и ви сте урадили све што можете да бисте га усрећили, али је увек било безуспешно, прељуба може бити пасивно-агресиван начин да и ви коначно њега повредите, да нешто урадите "из ината, јер вам се може".  

У оваквом тренутку, прељуба може да баци светло на велике недостатке у односу, који су увек били игнорисани или умањени. Сада, када је дошло до "најгорег сценарија", љубавном пару не преостаје ништа друго него да се позабаве изазовима који су им угрожавали везу.

Другим речима, прељуба често може бити само симптом лоше везе, а не разлог зашто је веза пропала.

Многи стручњаци описују да парови који долазе на саветовалиште након преваре доживе огромну, позитивну транформацију, јер се сви недостаци у вези који су довели до варања коначно исправљају.

Наравно, то не значи да би требало да дође до тајне везе да би се проблеми решили, али у овом случају, можда је добро да обе стране поразмисле зашто је до тога дошло и да ли постоји шанса да се веза спаси и унапреди. Овај процес не би био лак и брз, али многи парови тврде да им је најсрећнији период у вези дошао након разоткривања тајне везе и накнадног побољшања односа.

image