Магазин

Допао вам се неко иако сте у вези? У којим случајевима је то у реду, а када треба да се забринетe

Чак и оне који су у веома дугим и срећним љубавним везама повремено привлачи неко други. То може бити колега с посла, комшија, неко кога упознамо "у пролазу", у продавници, кафићу или на путовању... Многи осећају стид када препознају у себи осећај да им је особа која није њихов партнер привукла пажњу, али да ли је то заиста толико лоше колико мислимо? Да ли то значи да смо изгубили контролу над нашим емотивним светом, да је нашој вези дошао крај? Одговор зависи од неколико фактора.
Допао вам се неко иако сте у вези? У којим случајевима је то у реду, а када треба да се забринетe© Freepik/Drazen Zigic

Многима је познат следећи осећај: Срећни смо када проводимо време са партнером, али у исто време осетимо необично усхићење када угледамо колегу са којим смо блиски или када наручујемо јутарњу кафу код привлачног баристе. Иако можда помислимо да нисмо одани и да правимо велику грешку када дође до ових осећања, то заправо није истина. Бројни стручњаци сматрају да је заљубљивање у друге људе (иако имамо партнера) учестала појава, која не мора увек да буде знак да је наш љубавни однос "у опасности".

Недавно истраживање је показало да, међу испитаницима који су били у срећним и дугим везама, око 34 одсто је пријавило да их привлачи још једна особа, док је већина групе (66 одсто) рекла да је заљубљена у двоје или чак више људи у исто време, иако су у вези, преноси "Сајколоџи тудеј".

Већина учесника није обавестила партнера о својој симпатији, а у просеку је почела да их привлачи након годину дана познавања. Многи су пријавили да их је привукао неко други када су били на радном месту.

Ипак, када су истраживачи испитали како је ово утицало на њихову везу, резултати су показали да симпатија са стране није имала негативне последице на њихов љубавни живот (само око 3 одсто учесника је признало да је дошло до прељубе).

"То је врло нормално и углавном нема везе са задовољством у тренутној љубавној вези. Када људи имају симпатију, осећају се живо и атрактивно, често их имају чак и када су веома привржени свом партнеру, посебно када иницијална фаза "меденог месеца" избледи," објашњава за "Хафингтон пост" психолог Саманта Родман.

Стручњаци објашњавају да, чак и када смо у срећној љубавној вези, не можемо једноставно да контролишемо и "искључимо" осећај привлачности за друге људе. Међутим, оно што можемо да контролишемо је наше понашање.

Када симпатија може бити опасност за везу

Дакле, ако не можемо да сузбијемо емоције то ипак не значи да не сносимо одговорност за своје поступке. Ако често размишљамо о другој особи, трудимо се да је чешће виђамо, флертујемо, то значи да свесно доносимо одлуке које могу бити ризичне по нашу љубавну везу.

Другим речима, привлачност је ван наше контроле, али ако се трудимо да је негујемо и градимо, онда је боље да се зауставимо и запитамо зашто то радимо. Врло је важно да будемо свесни својих мисли и осећања.

На пример, када нам се деси нешто веома лепо или када чујемо потресне вести, да ли нам инстинкт говори да прво обавестимо партнера или ћемо прво да тражимо подршку/савет од симпатије? Ако не осећамо да особа са којом смо у љубавном односу није наш главни ослонац, онда је време да себи поставимо неколико питања о будућности везе.

Симпатија као знак да постоји озбиљни проблем у нашем љубавном животу

Ако осећања која имамо према симпатији постају интензивнија од оних која гајимо према партнеру, толико да утиче на емоционални и интимни однос с њим, онда то може да значи да постоје препреке у вези које нас наводе да утеху тражимо у другој особи.

Можда нам комуникација са "другом половином" није идеална у протеклих неколико месеци, можда смо под стресом, осећамо се усамљено, преморено, можда нас свакодневна рутина и навике исцрпљују и "исисавају" страст из нашег љубавог односа... Сви наведени примери могу бити објашњење за жељу за продубљивање односа са симпатијом.

Ипак, стручњаци увек саветују да, уместо да спас тражимо споља, сву енергију усмеримо ка односу који већ имамо. Да ли желимо да га поправимо, да ли још увек волимо партнера, да ли су обе стране спремне за озбиљан разговор? Одговори на ова питања могу да одреде да ли је привлачност коју осећамо према другима само симптом нестабилне везе, којом смо тренутно незадовољни, или су емоције које гајимо према друго особи заиста искрене и знак да је време да преиспитамо емоционалне односе у свом животу. 

image