Магазин

Зашто се дугмад на мушкој и женској одећи копча на супротним странама

Поред толико другачијих стилова између мушке и женске одеће, један детаљ се већ вековима истиче као главна разлика између одевања за "лепши" и "јачи" пол, а то је позиција дугмића на кошуљама, капутима, оделима... Зашто се дугмад на женској налази на левој, а на мушкој одећи на десној страни?
Зашто се дугмад на мушкој и женској одећи копча на супротним странама© Freepik/teksomolika

Ако носите женску одећу, дугмад је на левој страни, а ако носите мушку одећу, она је на десној страни. Ово би можда имало смисла да су све жене леворуке, а сви мушкарци дешњаци, али с обзиром да је код већине људи десна рука доминантна, зашто се дугмад поставља на овај начин?

Као и код многих старих традиција, тешко је проценити када је ово "правило" настало. Међутим, постоји неколико претпоставки, према којима је позиција дугмади установљена пре неколико векова:

Слуге и облачење

Једна од најпознатијих теорија је да је позиција дугмета на женској одећи везана за њихов процес облачења. Тачније, с обзиром да су припаднице високог друштва увек имале слушкиње које би им навлачиле одећу, овај задатак би се завршавао много брже и ефикасније када је дугмад била на левој страни.

Поред тога, женска одећа је кроз векове увек била компликованија од мушке, са много више слојева и детаља на које је требало обратити пажњу, те је позиција дугмета била практичнија за слуге које су облачиле даме из виших друштвених слојева. 

Ипак, постоје неке нејасноће везане за ову теорију, јер су у 17. и 18. веку и мушкарце такође облачиле слуге, а позиција дугмета је остала супротна, преноси "Смитсонијан".

"Обичне" жене и модни тренд

Сматра се да су дугмад, након што су се припадници виших слојева почели облачити самостално, остала на левој страни како би "обичне" жене могле да копирају стил облачења богаташица. Поред тога, претпоставља се да, када је почела масовна производња одеће, позиција женског дугмета је остала на левој страни, као врста тренда.

Дојење

Већина људи су дешњаци и жене је обично своје бебе држале у левој руци, па једна теорија каже да им је стављање дугмета на леву страну олакшавало дојење, како би лакше раскопчале кошуљу и дојиле бебу слободном руком.

Јахање

С обзиром да су жене у прошлости јахале коња седећи постранце, окренуте на десно, копчање кошуље на левој страну наводно је смањивало проток ветра кроз кошуљу.

Мушкарци и борба

Мушкарци су имали знатно мање компликовану одећу, па су се обично сами облачили. То је можда допринело постављању дугмета на десну страну, али постоји и теорија која може бити везана за далеку прошлост, још од доба витешких борби.

Позиција мушког дугмета потенцијално опонаша једну од најстаријих конвенција битке: штит на левој руци, мач на десној. Како би копље вашег непријатеља било у његовој десној руци, оклопне плоче су се преклапале с лева на десно, да би та страна штита била двоструко ефикаснија и штитила тело.

Дакле, чак и када су се времена мењала и како је оружје еволуирало, мушка одећа је задржала карактеристике војних униформи, па је често била дизајнирана да има и место за мачеве и пиштоље. Пошто се оружје такође углавном држало у десној руци, било је корисно да се дугмад може откопчати левом.

image
VV inauguration
banner