Магазин

Желите да будете срећнији? Редовно пијте воду, показала је анкета

Поред различитих метода за опуштање и уживање (укусна храна, физичка активност, излежавање под сунцем, дремање) једна занимљива анкета показала је да један од најефикаснијих путева ка срећи може бити врло једноставан - потребна је само једна или две чаше воде.
Желите да будете срећнији? Редовно пијте воду, показала је анкета© Pexels/Fernanda Latronico

Свако има своје "тренутке уживања" којима побољшава своју свакодневницу, било да је то јутарња кафа, гледање друштвених мрежа, куповање омиљене посластице... Ипак, једна анкета је показала да врло популаран начин да останете срећни и задовољни током дана подразумева редовну хидратацију.

Испитано је неколико хиљада Американаца, који су објаснили на који начин проналазе срећу у свакодневним "ситницама". У просеку, своје расположење побољшавају малим стварима око осам пута дневно, а највећи проценат испитаника, 36 одсто, рекло је да је за то најважније да остану хидрирани.

Друга потреба је везана за храну - око 31 одсто испитаних је рекло да се труди да једе довољно, како не би постали безвољни и агресивни. Затим је на реду било шетање, за које је 30 одсто учесника рекло да им сваког дана ефикасно поправља нивое енергије.

У следећем кругу су подељени испитанци по броју чаша воде које попију дневно (мање од једне, 1 до 3, 4 до 6, 7 до 9 и 10 или више), а затим су им постављена разна питања везана за њихову срећу и расположење.

Већина испитаника пила је између четири и шест чаша воде дневно (37 одсто), а 36 одсто је изјавило да пије између једне и три чаше воде дневно, преноси "Њујорк пост". 

Такође, 46 одсто оних који су пили највише воде такође је рекло да су веома срећни и задовољни својим животом, у поређењу са само 22 одсто оних који су пили најмање воде. Више од половине оних који имају већи унос воде су за себе говорили да су оптимистични, а испитаници су додали да, када не пију довољно воде, имају мање енергије, чешће главобоље и грчеве мишића. Што се тиче емоционалних симптома, испитаници наводе лоше расположење, раздражљивост, фрустрацију и анксиозност када су дехидрирани.  

С обзиром да је задовољавање физиолошких потреба неизбежан део одржавања физичког и менталног здравља, није изненађујуће да хидратација има тако велику улогу.

Да би остали хидрирани током дана, 39 одсто учесника је рекло да носе воду са собом где год да оду и пију је чим устану, а следи их 25 одсто учесника који су рекли да себи свакодневно постављају циљ за одређену количину воде коју морају да попију током дана. 

Постоји низ једноставних корака које људи могу предузети како би одржавали хидратацију током дана. Само неке од опцја могу бити: ношење флаше воде са собом, постављање малих подсетника, додавање цитруса ако је укус "досадан"...

Дакле, ако следећи пут када сте нерасположени не можете да откријете узрок (а сигурно сте довољно јели и кретали се тог дана), онда би можда само требало да попијете чашу воде.

image