Магазин

Мрзовољни или весели - који пси су паметнији

Пас се сматра изузетно интелигентном животињом. Међутим, и овде постоје нијансе, које су, веровали или не, повезане са карактером, односно тиме колико је пас мрзовољан или весео. Који су паметнији? Они који су увек расположени за игру, мажење и који испуњавају све хирове својих власника или они који умеју да (по)кажу "не"?
Мрзовољни или весели - који пси су паметнији© Canva / Elles Rijsdijk, Firn

Приликом одабира љубимца, будући власници паса најчешће стављају фокус на то каква је раса - да ли је подложна дресури, да ли се лиња и каквог је темперамента. Обично се из легла први разграбе штенци који су веселог карактера, мазни и разиграни, под претпоставком да ће они бити бољи са људима и другим животињама и да ће живот са њима бити једноставнији јер су паметни и социјализовани. Међутим, истраживања су показала да су управо мрзовољни, пргави пси интелигентнији од своје раздрагане браће и сестара. Научни експеримент на ову тему објављен је у магазину Вајлдест, који је повећен кућним љубимцима.

"Интересантно, показало се да су пси који су мање толерантни такође они који су упорнији и више оријентисани ка циљу", навела је Ката Векони, биолог и један од коаутора студије.

Пргави пси су интелигентнији

Тим научника у Мађарској је истражио степен интелигенције паса у односу на степен њихове среће, односно раздражљивости. У ту сврху, власници паса морали су да одговоре на упитник и процене понашање својих љубимаца. Питањима су биле обухваћене различите ситуације у којима су се пси током живота са својим власницима налазили, као и њихове реакције. На основу одговора, сваком псу додељен је одређени степен раздражљивости.

Потом су четвороножни пријатељи добили задатак: да до своје омиљене посластице дођу заобизалећи препреке у виду жичане огране које су постављене дож полигона. Истраживачи су били веома изненађени када су видели да су пси који су "етикетирани" као пргави, препреке савладавали за краће време, док су они весели имали знатно дуже пролазно време или уопште нису успевали да дођу до циља на коме их је чекала награда.

Јесу ли мрзовољни пси мање срећни

Након што је експеримент објављен многи су се запитали јесу ли мрзовољни пси уопште једнако срећни као весели, будући да показују мање назнака радости и имају слабију интеракцију са окружењем. Научници тврде да јесу, и да степен џангризавости (која не прелази у агресију) ни на који начин не може да се стави у корелацију са нивоом среће.

"Ови пси су једноставно задовољни својим животом, раде оно што желе и избегавају да раде оно што им се не допада и што за њих није интересантно. То је нешто што бисмо могли да научимо од њих", закључила је Векони. "Мрзовоља није нешто што би власници требало да искорењују код својих љубимаца, већ једноставно оно што би требало да прихвате".

image
VV inauguration
banner