Магазин

Које експерименте ће научници вршити током помрачења Сунца

Осим што је помрачење Сунца невероватан призор, представља сјајну прилику за проучавање утицаја који овај феномен има на живи свет. Иако неће трајати дуже од 4 минута, ово пружа прилику за обављање неких од најређих научних експеримената. Ракете, авиони, балони и посматрачи на земљи учествоваће 8. априла у проучавању до најситнијих детаља: Посматраће Сунчеву атмосферу док "плеше" око Месеца, дивље животиње, па чак ће бити лансиране и ракете, како би се забележило како Земљина атмосфера реагује.
Које експерименте ће научници вршити током помрачења СунцаGetty © Marcelo Hernandez

Милиони људи широм Северне Америке данас ће имати прилику да посматрају једну од најређих појава: Потпуно помрачења Сунца. Сваких 18 месеци, потпуно помрачење Сунца се дешава негде на Земљи, зато што је Сунце 400 пута даље од Земље него Месец и 400 пута веће, због чега ће Месечев диск у потпуности покрити соларни диск када се нађе тачно између Земље и Сунцa.

Дакле, Месец ће савршено блокирати Сунце и бацити своју сенку на земљу, скоро претварајући дан у ноћ, а овај призор ће да се простире од пацифичког приобалног града Мазатлан у Мексику, до источне обале канадског Њуфаундленда.

Јавност се данима спрема да прати помрачење и на хиљаде људи путује до дела земље на којем ће се најбоље видети, а за то време, научници припремају посебне експерименте за посматрање овог величанственог догађаја.

Како животиње реагују на помрачење

Према истраживањима од прошлог помрачења, многе животиње би почеле да реагују непредвидиво када настане помрачење. "Неко је забележио да су дивље жирафе у Африци почеле да галопирају током потпуног помрачења. Био сам заиста скептичан, јер су жирафе прилично пасивне животиње. Ипак, неке од њих су почеле да трче около," рекао је Адам Хартстоун-Роуз са Државног универзитета Ен-Си у Северној Каролини, који води пројекат проучавања како дивље животиње реагују на помрачење, преноси Би-Би-Си.

"Најлуђе понашање примећено је код групе галапагоских корњача. Како је тоталитет помрачења растао, постајалe су све активнијe", додаје Адам. "На врхунцу тоталитета, почеле су да се паре, што не можемо да објаснимо. Можда је то била случајност... Овај пут ћемо више пажње обратити на њих."

Ове године ће истраживачи бити стационирани у зоолошком врту Форт Ворт у Тексасу, како би пратили више од 20 врста животиња током помрачења, укључујући гибоне, фламингосе, орангутане и, наравно, корњаче. Адам такође тражи и од јавности да спроведе сопствене студије понашања животиња, било да посматрају кућне љубимце или оближње дивље животиње, и објаве своја запажања на интернету.

"Постоји врло мало информација о томе шта раде животиње на фарми. Да ли ће краве да крену према штали током тоталног помрачења? Зар петлови не би требало да закукуричу некада током помрачења?" каже Адам.

Промене у звуковима природе

Стотине волонтера ће поставити мале уређаје величине телефона, опремљене микрофонима, дуж путање тоталног помрачења, што ће научницима омогућити да чују како различите животиње реагују и на пад светлости и на пратећи пад температуре од неких 5.5 степени Целзијуса.

"Животиње реагују на промену светлости, понекад веома снажно, а такође реагују и на температурне промене", каже Треј Винтер из Лабораторије за напредна истраживања инклузије и приступачности, који ће предводити овај НАСА пројекат.

Проучаваће се низ животиња, као што су цврчци, па чак и људи. "То је вишечулно искуство. Радујем се што ћу слушати реакције људи који први пут имају прилику да доживе помрачење и звукове узбуђења које испуштају", додаје Винтер. То је нешто што Адама такође занима. "Најчудније понашање животиња које смо приметили 2017. били су људи око нас", рекао је.

Ракете ће проучавати промене у атмосфери

НАСА научници ће бити заузети експериментом под називом "Атмосферске пертурбације око пута помрачења". Током помрачења ће бити лансиране три високе сондажне ракете, високе 18 метара, како би пратиле промене у атмосфери планете.

Једна ракета ће бити лансирана 45 минута пре врхунца помрачења, једна током, а једна 45 минута после. Свака ракета ће бити лансирана до висине од око 420 километара, пре него што падне назад на Земљу. 

Инструменти на броду ће мерити наелектрисане честице и електрична и магнетна поља у јоносфери, области Земљине атмосфере која се протеже од 100 до 1.000 километара изнад површине планете, као и како се то мења услед помрачења.

Флуктуације у јоносфери изван помрачења могу утицати на сателитске комуникације, тако да помрачење даје ретку прилику да се ове промене проуче детаљније. Како Месечева сенка прелази преко, очекује се да ће густина јоносфере опасти, реагујући на пролазну сенку у таласима.

Авиони ће снимати помрачење изнад облака

За многе људе на земљи, време би могло да игра кључни фактор у томе да ли ће заиста моћи да виде тотално помрачење Сунца или не, јер облаци увек могу да покваре поглед. Да би то избегли, научници ће летити у НАСА авионима WB-57. Летеће на висини од 15 километара, па ће пратити пут помрачења од обале Мексика, током скоро седам минута тоталног мрака. Авиони ће бити опремљени инструментима за проучавање Сунца.

У једном од авиона ће бити постављена инфрацрвена камера, како би се проучавала соларна корона (спољни део Сунчеве атмосфере). Једна од кључних мистерија короне је да достиже температуру од више милиона степени, у поређењу са само 5.000 степени Целзијуса на површини Сунца, из разлога који се не могу у потпуности објаснити.

Ако ракете и авиони не буду довољни, ту су балони

Током помрачења ће бити послато око 600 балона у атмосферу висини од 35 километара, опремљени инструментима који ће мерити како Земљина атмосфера и време реагују на променљиве услове помрачења. 

Неки од инструмената ће проучавати гравитационе таласе, таласе притиска који се крећу кроз атмосферу као резултат промене температуре. "То је као камен бачен у језерце који ствара таласе", објашњава Анђела де Жардан са Државног универзитета Монтана, која ће предводити пројекат.

Други ће мерити влажност, смер ветра и брзину ветра како би пратили све промене изазване помрачењем. "Очекујемо да ће бити објављено најмање десетак радова на основу података које прикупимо, а на балонима ће чак бити и камере које ће уживо преносити помрачење."

image
VV inauguration
banner