Магазин

Шта узрокује крварење из носа и зашто се код неких људи догађа често

С времена на време, неким људима се догађа да ми цури крв из носа. Ово непријатно искуство, нас сигурно дезорјентише и уплаши. Шта узоркује крварење и зашто се код неких особа догађа релативно често?
Шта узрокује крварење из носа и зашто се код неких људи догађа често© @ katemangostar/freepik

Медицински познато као епистакса, крварење из носа је свака врста крварења која се јавља из носа. Ово може бити једва приметна кап која се појављује из једне ноздрве или обилна крв која излази из обе ноздрве.

Не може се у потпуности спречити, јер сува клима и физичке околности које доводе до ове нелагоности се не могу увек избећи. Разумевање шта их узрокује помаже у ограничавању појављивања током целог живота.

"Догађа се због сићушних крвних судова унутар носних шупљина који могу да пукну када су иритирани или суви", објашњава др Неха Патхак.

Иако многе друге ситуације могу допринети да ови сићушни крвни судови постану иритирани, повреде које настају услед ударања су међу најчешћим. Налет на другу особу или предмет често доводи до крварења из носа и то из истог разлога.

Крварење је често резултат тога што јако дувамо нос или зато што дође до инфекције или алергијске реакције. "Чачкање носа је један од најчешћих разлога због чега се јавља крварење из носа код деце", додаје др Стивен Махер, пише Ју-Ес-Еј-Тудеј.

Клима, као и одређени лекови утичу да ова појава буде учесталија

Сува клима такође доприноси да многи људи доживе крварење из носа: "Плућа више воле топао, влажан ваздух", каже др Тод Хамилтон. Уколико живимо или боравимо у деловима у којима је сувља клима, лекари препоручују да "одржавамо влагу у унутрашњости носа са мало вазелина:

"Али запамтите, нежно то радите – нема потребе да 'истражујете' или да јако издувате нос", каже др Неха Патхак и наглашава да "одређени лекови или стања такође могу довести до већег ризика од крварења из носа, посебно када пацијент узима лек за разређивање крви или има висок крвни притисак, који се не контролише".

Зашто неким људима често цури крв из носа

Наведени услови и одређени лекови утичу да се неки људи сусрећу чешће са овим проблемом: "Догађа се и због алергија или зато што су крвни судови једноставно крхкији", каже др Патхак.

image
VV inauguration
banner