Магазин

Католици у Италији љути због рекламе за чипс: Богохуљење! (ВИДЕО)

Италијанска телевизијска реклама која приказује часне сестре како једу грицкалице уместо олтарског хлеба, док се причешћују, критикована је за богохуљење од љутитих чланова организације католичких гледалаца, пренео је "Гардијан".
Католици у Италији љути због рекламе за чипс: Богохуљење! (ВИДЕО)© Win McNamee/Getty Images

Реклама за "Амика чипс", који је популаран у Италији, дешава се у манастиру и почиње тако што се часна сестра спрема да se причести. Главна сестра схвата да је просторија празна, и пуни је чипсом.

У позадини се чује Шубертова композиција "Аве Марија", а часне сестре се крећу према олтару и када првој свештеник даје хлеб, она шири очи и чује се крцкање.

Реклама, која се емитује на "Медијасету", иначе највећем комерцијалном емитеру у Италији, и још неким приватним ТВ мрежама, завршава се тако што главна сестра поједе паковање чипса.

Компанија која је направила рекламу, "Лоренцо Марини група", саопштила је да је реклама уперена ка млађим гледаоцима и да у њој има "препознатљиве британске ироније", са намером да се "изрази неодољив укус Амика чипса", на пренаглашен и провокативан начин.

Међутим, удружење католичких телевизијских гледалца "Ајарт", каже да рекламу треба одмах забранити. Председник удружења Ђовани Бађо оптужио је компанију да се служи богохуљењем како би повећала продају и додао да је "банално поређење чипса и светете тајне причешћа".

Рекламу је такође критиковао католички лист Авенире, са уводничким текстом под насловом "Христ је сведен на кромпирић. Понижен и осрамоћен као пре две хиљаде година."

image
VV inauguration
banner