Магазин

Судар генерација: Експерт за каријеру поделио 5 савета за рад са генерацијом Зед

Младе наде са собом доносе мноштво промена, идеја и нових, другачијих вредности, али уз њих неминовно долазе и неразумевање и конфликти. Они који су већ дуги низ година у послу са овим новотаријама тешко излазе на крај, али је добра вест то да овај судар генерација не значи и смак света.
Судар генерација: Експерт за каријеру поделио 5 савета за рад са генерацијом Зед© Canva / fizkes

Сарадња са припадницима генерације Зед представља један од највећих изазова за послодавце. Млади послују по сопственим правилима, намећу потпуно другачију пословну комуникацију и захтевају приступ у коме нема места наметању радних задатака и токсичној атмосфери на послу.

Генерацијски јаз који је често присутан између послодавца и старијих колега са једне стране и нових нараштаја са друге, често доводи до "рата", при чему је посао тај који трпи и који је колатерална штета неразумевања, неприлагођености и негативне атмосфере.

О томе како изаћи на крај са разликама и успоставити квалитетну и продуктивну сарадњу са припадницима генерације Зед објаснила је у интервјуу за магазин Њујорк Пост Шарлот Дејвис, Линкедин експерт за развој каријере. Можда ће баш вама њених 5 савета бити злата вредни.

Откријте шта мотивише младе

Познато је да је младима врло важан work-life баланс (равнотежа између каријере и приватног живота) и да је њихов однос према послу условљен испуњењем овог услова. Али, то није једино што мотивише младе да у послу дају све од себе.

Истражите шта је то што им даје ветар у леђа - можда је то рад од куће и флексибилно радно време, можда је то могућност стручног усавршавања или плаћена чланарина у теретани. "Одговорност за креирање добре атмофере на послу је на лидерима бизниса", истакла је Дејвис.

Уложите у њихов развој

Истраживање које је 2023. године спровела консултантска кућа Корн Фери показало је да су за чак 73 процента припадника генерације Зед учење и професионални развој врло важни и да је без њих њихова жеља за радом и ангажовањем практично једнака нули.

Послодавци који препознају ово на време и који покажу жељу да у своје младе запослене уложе време и новац са циљем њиховог усавршавања су "на коњу", сматра експерт. Начина за развој има прегршт: обуке за унапређење меких вештина, професионалне обуке, учење језика - све ово млади врло цене.

Укључите младе у процес доношења одлука

Јасно је да се стратешке одлуке доносе на највишем нивоу компаније, али то не значи да би млади требало да буду потпуно искључени из овог процеса. Напротив, њихово виђење ствари послодавцима може бити од великог значаја.

Потрудите се да својим младим ресурсима дате прилику да учествују у дискусијама и генерисању нових идеја који се тичу области у којима су они стручни. На овај начин не само да ћете их подстаћи да се више ангажују већ и њима помоћи да се осећају вредно. Дакле, сви су на добитку.

Дајте им прилику да они вама буду ментори

Старије генерације често имају отпор према новотаријама, па се и према младима који желе да допринесу својим знањима односе са ниподаштавањем. На овај начин они чине велику грешку, јер не само да подстичу неугодну атмосферу на послу, већ и "гурају од себе" младе који желе да побољшају пословање.

Уколико вам је стало да се ваш бизнис развија немојте презати од тога да припадницима генерације Зед дате прилику да вас нечему науче. Нека они буду ваши ментори, нека вам пренесу увиде које имају. Тако ће стећи и потребне лидерске и комуникационе вештине, али и унапредити пословање.

Немојте осуђивати њихов систем вредности

"Покушајте да оставите предрасуде по страни и научите да цените то што су у за њих изазовним временима они ипак смогли снаге да уђу у пословни свет", нагласила је Дејвис, истичући да је сасвим у реду што се системи вредности младих и старијих генерација разликују.

Уместо да се трудите да промените њихов приступ пословном свету, прихватите их као покретач позитивних промена. Одржавајте редовне конструктивне састанке на којима ћете разматрати како можете побољшати однос који имате и пронађите начин да негујете вредности које негују они. Још једном, сви ће бити на добитку.

image
VV inauguration
banner