Магазин

Припадници генерације Зед често игноришу будуће послодавце и не појављују се на интервјуу за посао

Колико се тржиште рада преокренуло говоре и последња истраживања која су показала да велика већина припадника генерације Зед потпуно изигнорише потенцијалне послодавце и уопште се ни не појави на разговору за посао, чак иако су се пријавили.
Припадници генерације Зед често игноришу будуће послодавце и не појављују се на интервјуу за посао© Canva / Dean Drobot

Раније се знао неки ред: кандидати конкуришу за посао слањем своје радне биографије, сачекају док се послодавац одлучи за најбоље кандидате, када добију позив за интервју са нестрпљењем ишчекују договорени термин, а на разговору се труде да дају све од себе како би оставили добар утисак на потенцијалног послодавца. Сада је слика потпуно другачија, а за све су "криви" припадници генерације Зед.

Генерација Зед игнорише потенцијалне послодавце без трунке гриже савести

Недавна анкета коју је спровео портал Индид, а подели Форчн рипортс, показала је да је чак 75 процената младих из Уједињеног Краљевства на неки начин игнорисало потенцијалног послодавца у последњих 12 месеци. Шта то раде млади, а сматра се веома непрофесионалним?

Чак 93 посто испитаника признало је да се никада нису појавили на договореном интервјуу онлајн или у просторијама послодавца, "гоустујући" (како они често говоре), односно игнорушући на тај начин компанију која им је дала прилику да се представе на најбољи начин и добију шансу за запослење.

Међутим, то није најгоре: невероватних 87 процената оних који су добили посао се првог радног дана уопште нису ни појавили на свом радном месту, било да је у питању рад од куће или из канцеларије, преноси Њујорк Пост. Притом, без трунке гриже савести.

Миленијалци такође игноришу послодавце, али се зато "једу изнутра"

Нешто старија генерација, миленијалци, такође с времена на време потпуно изневере очекивања послодаваца тиме што се на договореном интервјуу не појаве. Међутим, за разлику од припадника генерације Зед они ипак осећају грижу савести због тога јер су свеснији да се такав поступак може одразити на њихову каријеру.

Међу разлозима за игнорисање послодаваца међу миленијалцима највише се спомињу недовољно добре финансијске понуде. Због неконкурентих зарада и других услова рада, они у неком стадијуму процеса селекције једноставно одустану од позиције за коју су се пријавили и наставе да траже посао код других послодавца.

image
VV inauguration
banner