Магазин

Стиже нагла промена времена - како утиче на здравље и ко мора да буде посебно опрезан

Натпросечно топло време обележило је април. Високе температуре које су прелазиле тридесети подељак многи су користили за боравак напољу и у природи. Међутим, метереолози најављују нагли пад темературе већ од среде, а са временским колебањем јављају и проблеми. Многи се већ пар дана боре са главобољама, имају проблема са сном, јер тело осећа надолазеће промене. То је тек увертира за оно што следи, јер организам једноставно не може да се адаптира, истиче др Милица Комненић за РТ Балкан.
Стиже нагла промена времена - како утиче на здравље и ко мора да буде посебно опрезан© Marcus Aurelius/unsplash

Протеклих дана сви смо имали утисак да смо на почетку јула, а не на средини априла. Темературе су биле изразито високе и преко 33 степена, али у наредном периоду можемо да очекујемо прохладне дане па у неким местима у Србији термометар неће показивати више од 12 степени - зато се надамо се да нисте одложили зимску гардеробу, јер судећи према најавама, итетако ће вам бити потребна. 

Промене ће утицати на људе, каже докторка Милица Комненић која наглашава да у ситуацијама када темературе падају за чак 20 степени посебно треба да буду опрезни хронични болесници, али и остала популација, јер није искључено да ће се јавити мигрене, промене у расположењу и несаница. 

"Велике темературне промене наравно да нису добре. Када се догоде, ми увек помислимо на хроничне болеснике, посебно срчане, затим асматичаре којима влажност не прија зато што се за тај влажан ваздух додатно 'вежу' честице загађеног ваздуха", каже др Милица Комненић.

Психичке тегобе прате промене у темератури 

Међутим, наглим падом темературе нису погођени само хронични болесници, него сви. Посебно може да се одрази на младе.

"У последње време, ове промене су постале проблем међу целом популацијом, а посебно међу млађом. Споменула бих студију коју су радили Американици, у којој је било укључено преко 10 хиљада ђака од 16 до 25 година. Близу 60 одсто је имало неке манифестације агресивног понашања, анксиозност, осећаја беспомоћности, кривице. То су психичке тегобе прате те нагле темературне промене. Организам једноставно не може да се адаптира", појашњава др Милица.

Физичко здравље такође пати

Несаница је уобичајена појава када се време колеба, а кад лоше спавамо, наравно да то утиче на наредни дан - нервозни смо, нерасположени, долази до варијације притиска и код здраве популације.

"Код пацијената који су већ на некој кардиолошкој терапији, препорука је да чешће мере притисак. Нисам поборник тога да пацијенти сами дозирају лекове, али нисам ни поборник тога да оду код лекара само да би им изменио терапију за наредних десетак дана. Кад измере нижи притисак, зато што се шире крвни судови, онда да прескоче или преполове дозу тог лека за притисак (најбоље би било да преполове ако је могуће) и да се врате у свој стандарни режим чим темепературе поново падну", каже лекар и додаје:

"Ових дана можемо да очекујемо мигрене због поремећеја у циркулацији, варијације у притиску и у пулсу су такође могуће, тахикардије".

Шта можемо да урадимо у оваквим ситацијама

"И не баш много",  каже лекарка и препоручује да "мање времена проводимо на отвореном, ако је уопште могуће, да хронични болесници користе редовну терапију и просторије буду климатизоване".

Вежбање прилагодити новонасталој ситуацији

Уколико нам је вежбање "у крви" и без њега не можемо, онда треба да будемо опрезнији. Ово се односи посебно на старију популацију: "Жене кажу, 'па шта ја сам само опрала прозоре' - то је физичка активност која је у рангу трчања 15 минута на траци. Срце се мучи, тражи већу количину крви богату кисеоником, сув ваздух, плућа у рестрикцији, не могу да то обезбеде, те срце трипи, расте притисак и број откуцаја. Наравно, да не може да изађе на добро. Зато је битно прилагодити физичку активност", наглашава докторка.

Пад темературе доноси олакшање

Многи кажу да је ове године лето почело у априлу, јер 33 степена колико се мерило ових дана оправдава наш осећај. Баш због тога, сви се жалимо да је вруће, не можемо да дишемо.

"Пад темературе ће донети олакшање, јер је нагло постало топло. Са следећим таласом топлог времена, нама ће се тегобе поново вратити. Сутра је најављен пад темературе и киша, па ће поново да буде топло - земља неће успети да се постепено исуши, бетон се греје, опет велика влажност. Тај влажан ваздух у суштини је најопаснији", појашњава др Милица.

image