Магазин

"Батут" апелује да се пролећне дијете не споводе на своју руку - треба се обратити стручњацима

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" апеловао је да се пролећне дијете не спроводе "на своју руку", већ под надзором стручњака, а савети се могу добити у Саветовалишту за исхрану поменутог института.
"Батут" апелује да се пролећне дијете не споводе на своју руку - треба се обратити стручњацима© freepik

Пролеће доноси сунчане дане, дуге шетње, али и сусрет са чињеницом да смо зимус ипак претерали са храном и да је време да се "бацимо" на дијете. Разне препоруке можемо да пронађемо на интернету - од инстант дијета, преко напитака који "топе сало", па до вежбања које "без по муке" затеже тело. О оваквим митовима се доста прича и офлајн, те неретко чујемо да је неко "смршао јако брзо уз ту и ту дијету".

Стручњаци апелују да не упадамо у ове замке и да се вишка килограма решимо на прави начин - дијету не треба да спроводимо на своју руку већ под надзором стручњака.

Адекватни савети могу се добити у Саветовалишту за исхрану Института за јавно здавље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у коме лекари на основу анамнезе, лабораторијских анализа, физичке активности и дневног ритма пацијента предлажу одговарајући начин исхране.

Зашто је важно да се обратимо стручњацима

Брза, краткорочна редукција телесне масе може довести до здравствених проблема и до повећања телесне масе по повратку на уобичајену исхрану, пише на сајту Института. Експресно долажење до жељене телесне масе често постављамо као први и једини циљ занемарујући чињеницу да, на тај начин, можемо да угрозимо здравље. На редовне оброке и умереност у исхрани уз одговарајућу физичку активност треба да мислимо целе године.

image