Свет

Какве су "леопарде" Немци послали Кијеву: Неисправна електроника, уређаји за комуникацију и нишани

Како се може видети у извештају објављеном 20. новембра 2023. године, јединица украјинске војске са ознаком А4723 је у периоду од 13. до 19. новембра у Пољској извршила инспекцију 19 тада испоручених "леопарда 1а5" из Немачке, током које су утврђени бројни недостаци
Какве су "леопарде" Немци послали Кијеву: Неисправна електроника, уређаји за комуникацију и нишаниGetty © Sean Gallup

Још у првој половини 2023. године, поједине европске државе саопштиле су да ће Украјини испоручити немачке тенкове "леопард 1а5", а након одређеног времена број обећаних оклопњака порастао је на више од 200.

Будући да се ради о модернизованим варијантама возила конструисаног шездесетих година, које су у међувремену повучене из оперативне употребе, очекивало се да ће "леопарди" проћи кроз процес поправке и замене неисправних делова пре испоруке. 

Међутим, на основу докумената украјинске војске које је објавила хакерска група "Берегини" изгледа да то није био случај. 

Наиме, како се може видети у извештају објављеном 20. новембра 2023. године, јединица украјинске војске са ознаком А4723 је у периоду од 13. до 19. новембра у Пољској извршила инспекцију 19 тада испоручених "леопарда 1а5" из Немачке, током које су утврђени бројни недостаци код 16 тенкова.

Како се наводи у извештају, на основу анализе и прегледа украјинских стручњака, већина испоручених возила имала је проблема са неисправном електроником и опремом за комуникацију, а код неких су поједини уређаји потпуно одстрањени.

Поред тога, код дела оклопњака из Немачке откривени су кварови на нишанским справама, моторима, топовима и ласерским даљиномерима. Оно што читав случај чини још бизарнијим, јесте што је упркос описаним резултатима украјинска војска одлучила да чак 12 од укупно 19 испоручених тенкова уведе у употребу, упркос томе што су свега три "леопарда" у потпуности исправна, тиме свесно доводећи своје тенкисте у још већу опасност.

image