Магазин

Снег у априлу: Шта то значи према народним веровањима

Претходних дана Србија се поново забелела, након низа топлих и сунчаних дана. Ова природна појава, нарочито у априлу, има веома јаку симболику - ево шта кажу народна веровања.
Снег у априлу: Шта то значи према народним веровањима© Canva / Jelena Safronova

Април је месец у коме већ увелико очекујемо пролећне температуре и лепо, сунчано време - он је месец буђења природе, поновног рађања и хармоније. Међутим, ове године друга половина априла донела је и снежне падавине, које су захватиле брдско-планинске пределе југозападне, јужне и југоисточне Србије. Будући да овакве временске (не)прилике нису својствене месецу априлу, народна веровања која се за њих везују су врло специфична. Шта нам то мајка-природа поручује овим путем?

Природа нас опомиње, а ми се не смемо оглушити

Од давнина се у народу верује да се нагла промена времена која доноси снег у априлу може протумачити као опомена природе да ми, становници Земље, треба да обратимо пажњу на своје понашање и да брже-боље разрешимо све дилеме које нас дуго муче и које нам не дају да кренемо напред.

Снег у априлу је и својеврсни подсетник да почнемо да живимо у складу са собом, позитивним мислима и природом.

Оне који смогну снаге да баш у овом месецу начине овај велики корак, у наредним месецима очекује срећа и благостање. Све који у овом периоду започну нешто ново, очекује срећна и берићетна година, пуна пријатних искустава и испуњења свих снова и жеља.

Каква нас година очекује на основу временских прилика у априлу

Постоји мноштво народних веровања на основу којих се може предвидети какав ће бити остатак године зависно од тога какав је био април. Ово су само нека од њих:

  • ако падне снег у априлу година неће бити родна
  • април у киши - мај у цвету
  • ако је април леп, у мају ће бити ружно време
  • влажан април - сув јун, сув април - влажан јун
  • ако је април влажан, онда је ваљан
  • након априлских грмљавина мраза више неће бити
  • што је април мирнији и лепши, то ће мај бити љући
  • ведре ноћи у априлу опаке су и воћу и вину
image
VV inauguration
banner