Магазин

Загревање неких намирница у микроталасној побољшава њихову хранљивост

Веровање да је подгревање хране у микроталасној пећници "уништава хранљиве материје" испоставило се да је заправо чиста заблуда. Штавише, откривено је да подгревање одређених намирница на овај начин заправо ефикасније задржава витамине, него ослањање на традиционалне методе, попут коришћења рингле.
Загревање неких намирница у микроталасној побољшава њихову хранљивост© Freepik/vecstock

До сада, многи људи су погрешно тврдили да зрачење микроталаса уништава хранљиве материје у храни и разлаже их на карциногене, али стручњаци извештавају да то није случај. Иако ће било који начин припремања и подгревања утицати на хранљиве материје у храни, доказано је да су за неке намирнице ефекти микроталасне пећнице најблажи, то јест да чувају највише минерала и витамина.

Микроталасне пећнице користе просечну температуру од 177 степени Целзијуса и захтевају мање времена за загревање хране. 

"Кување у микроталасној пећници је заправо један од најмање вероватних облика кувања који ће оштетити хранљиве материје", написала је дијететичарка Шила Кадоган за "Харвард Хелт". "Што се храна дуже кува, то се више хранљивих материја разлаже, а кување у микроталасној пећници захтева мање времена."

Микроталаси у пећници користе нејонизујуће зрачење, које ослобађа електромагнетне таласе, који узрокују да се молекули у храни померају и стварају топлоту која се преноси кроз храну. Овим процесом се храна кува изнутра ка споља, а иако ово изазива неке ензимске промене, Кадоган је рекла да то важи за скоро сваки други метод кувања који укључује топлоту.

У међувремену, топлота која се користи за кување хране на шпорету или у рерни прво повећава температуру споља, што значи да је спољашњост изложена топлоти, све до тренутка када центар достигне идеалну температуру, што повећава губитак хранљивих материја.

Што је већа количина топлоте која се примењује на храну и што се храна дуже кува, то изазива већи губитак хранљивих материја, али и количина течности. Откривено је да се ово посебно види да се код куване хране, као што је поврће, уништавају хранљиве материје попут витамина Ц, док се задржавање овог витамина се највише приметило након коришћења микроталасне пећнице.

Једно истраживање спроведено у Кини је показало да је кување у микроталасној пећници изазвало највећи губитак витамина К у јестивној хризантеми и белом слезу, али насупрот томе, узроковао је најмањи губитак витамина К у спанаћу и блитви.

Подаци су такође показали да су микроталасне пећнице сачувале састојке као што су садржај натријума, калијума и фосфора у одређеним намирницама, укључујући слатки кромпир и шаргарепу. Слично томе, микроталасне пећнице такође чувају антиоксиданс који се зове ликопен у парадајзу, који смањује лош холестерол и може помоћи у превенцији срчаних болести.

Истраживачи су открили да поврће у микроталасној пећници има најблажи ефекат на витамин Ц, као и да је заправо сачувано 90 одсто почетног садржаја хране.

Студија из 2023. године показала је да је поврће које је кључало имало највећи негативан ефекат, због чега је изгубило између 70 и 82 процента свог садржаја флаваноида, једињења у храни која садржи антиоксидативна својства, која смањују ризик од срчаног или можданог удара.

Ово поврће је такође изгубило значајну количину минерала као што су калијум, магнезијум, цинк, бакар и манган, док је микроталасна пећница била најефикаснији метод за очување нутритивне вредности поврћа.

"Све у свему, студије заправо показују да микроталаси могу помоћи у очувању одређених минерала и антиоксиданата“, сматра Кадоган. "Важно је запамтити и да се одређени антиоксиданси, попут оних у шаргарепи, паприци и парадајзу, "откључавају" кувањем."

image