Магазин

Како припремити месо за роштиљ као шеф кухиње

Сутра, тачније зором, многи од нас ће кренути путем излетишта на првомајски уранак. Под тим се подразумева боравак у природи, али и спремање роштиљског меса. Зато, у наставку, прочитајте неке кулинарске смернице због којих ће укус меса бити као да је шеф кухиње правио.
Како припремити месо за роштиљ као шеф кухиње© Samer Daboul/pexels

Многи мисле да је за добро месо са роштиља потребна квалитетна намирница, жар и со. У овоме има истине, али да би месо било мекано, сочно и "димног" укуса, неопходно је ипак да се мало потрудимо и следимо пар савета искусних кувара.

Какав угаљ изабрати 

Роштиљ, у свом најосновнијем облику је алхемија дрвета, дима и меса, тако да "гориво" које користимо драматично утиче на укус. Најбоље је да користимо ћумур са различитим комадима тврдог дрвета као што су храст, јабука... Избегавати угаљ који начин мирише на бензин, јер ће то веома утицати на храну.

Сам роштиљ мора да буде врућ, али не превише - ако не можемо да стојимо близу, не би требало да спремамо на њему. Упалити га довољно рано да пламен има времена да се угаси пре него што почнемо - угаљ треба скоро да изгори и да буде обложен белим пепелом. У последњој секунди добро зачинити месо и не би требало користите уље, јер ако је роштиљ одговарајуће температуре, месо се неће лепити, пише Гардијан.

Пре него што месо "бацимо" на роштиљ, пожељно је да буде на собној темератури неко време. Иделано би било да су парчад исечена на око 4 центиметра дебљине, а ко су дебља, можемо их мало засећи. Треба да га добро посушимо пре него што ставимо зачине.

Ставити месо на роштиљ један минут пре окретања, а затим га окрети сваки минут или док не постигнете примамљиву карамелизацију. Увек померити месо ако пламен искочи – то значи да се маст запалила, што може учинити да буде превише задимљено.

Не би требало да пренатрпавамо роштиљ - оставити довољно простора између сваког комада меса, тако да кисеоник може да стигне до угља. Немогуће је дати тачна времена печења - зависи од дебљине меса, да ли је свињско или јунеће и температуре роштиља.

Контролисање температуре може се научити само кроз праксу, али општа смерница би била да роштиљамо на умереном, лаганијем жару.

Поврће на роштиљу

Може да се једе као прилог, али и као главно јело оним особама који посте. За роштиљ као створене су тиквице, патлиџан, паприке, шампињони. Танко их исећи, посолити док су на роштиљу и ствавити на лагану ватру како не би загорели.

image