Русија

Захарова: САД припремају нови преврат у Украјини

Портпаролка руског Министарства спољних послова оценила да појављивање заменице државног секретара САД Викторије Нуланд 4. децембра у Кијеву није случајно
Захарова: САД припремају нови преврат у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Сједињене Америчке Државе припремају нови преврат у Украјини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова и додала да појављивање заменице државног секретара САД Викторије Нуланд у Кијеву није случајно.

"Виша заменица државног секретара САД Викторија Нуланд је 4. децембра посетила Кијев. Инспекцијска путовања Американаца у Украјину више никога не изненађују. То је нормално. Долазе да провере како је - да ли још гори ватрица или треба набацити дрва за огрев. И, наравно, очигледно их вуче место злочина", рекла је Захарова током брифинга.

Она је Нуландову назвала весником "трагичних преокрета" за Кијев.

"Њена посета Кијеву у садашњим условима, када се у украјинским владајућим круговима заоштравају несугласице око расподеле западне помоћи, нипошто није случајна. Могуће је да поново припремају дворски пуч или неку врсту реконструкције кадрова.

"Режим Зеленског који је више пута тестирао стрпљење Вашингтона има о чему да размишља", додала је Захарова.

Она је подсетила да се лик Нуландове повезује са "евромајданом", који је светској заједници представљен као знак демократског процеса у Украјини, а заправо је био државни преврат организован новцем и рукама Запада.

"Иза овога су, пре свега, стајале САД и оне земље и политичке снаге у Европи које су деловале унисоно са Сједињеним Америчким Државама. Тада се Вашингтон отворено умешао у унутрашње ствари Украјине и једноставно ручно управљао масовним протестима", објаснила је она.

САД ће подстицати сукоб у Украјини барем до 2025. 

Марија Захарова је оценила и да ће Сједињене Америчке Државе, према подацима о испоруци оружја Кијеву, наставити да подржавају војне сукобе у Украјини све до 2025. године. 

"Вашингтон ће наставити да подстиче војне акције у Украјини барем до краја 2025. године. То су њихови планови на основу докумената које не крију ни од кога", изјавила је данас Захарова на редовној, недељној конференцији за новинаре.

Портпаролка министарства напоменула је и да администрација председника САД Џозефа Бајдена ради на томе да Конгрес усвоји додатну помоћ Кијеву у износу од 37 милијарди долара током следеће године. Највећи део ових средстава отићи ће украјинским снагама, док ће други део бити расподељен међу приватним фондовима, европским и светским банкама, додала је. 

О томе колико је Запад и од раније био усмерен на милитаризацију Украјине врло добро је испричала и бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел. Меркел је недавно признала да се на наоружавању Украјине радило још доста пре почетка специјалне војне оепрације, рекли су из Министарства спољних послова. 

Захарова се осврнула и на ситуацију са Северним током 1 и 2, иронично реагујући на чињеницу да истраживање овогодишњег инцидента са руским гасоводима још увек није завршено. 

Упитала је како је могуће да земље, које су раније умеле да за један или два дана пронађу кривца и брзо за несрећни случај оптуже "новичок", хемијско оружје или нешто што има везе са Москвом, сада још увек нису завршиле са истрагом. Упитала је да ли се то Запад овај пут морално припрема пре него што још једном за нешто оптужи Русију.

Представница руског министарства спољних послова додала је и да, по питању саботаже на Северном току, из Кремља пажљиво прате развој читаве ситуације и напретке у истрази, али чекају и даље детаљније извештаје из Шведске и Данске.

Ограничење цене нафте изазваће проблеме из којих ће бити скоро немогуће изаћи

Последња одлука Запада - да одреди горњу границу цене за руску нафту - створиће такве проблеме из којих ће бити врло тешко наћи излаз, упозорила је Захарова. Разлог томе је што је ова одлука антитржишна, односно, како је рекла, неприродна, и довешће до нових проблема у ланцима снабдевања.

Политичке елите са Запада никада више неће имати снаге да се врате правним нормама, у чијем настајању су неретко и саме учествовале. Стварање картела на међународној сцени је врло опасан преседан, упозорила је.

Због овога свега постоји реална опасност од тога да се неке земље могу удружити и одређивати другим земљама по којој цени ће неки њихов производ моћи да се купи.

image