Спорт

Хрватска на Мундијалима од 1998. - боља од Аргентине, Енглеске, Шпаније, Италије...

Бројне су селекције које су успевале да буду шампиони света, али које на последњих седам Мундијала, откада се играју по систему са 32 учесниика, имају мање полуфинала од Хрватске
Хрватска на Мундијалима од 1998. - боља од Аргентине, Енглеске, Шпаније, Италије...Getty © Alex Grimm / Staff

Репрезентација Хрватске направила је сензацију на Светском првенству у Катару, пошто су се пласирали у полуфинале турнира, елиминисавши Бразил после бољег извођења пенала.

Селектор Златко Далић је био одушевљен због великог успеха свог тима, а Хрватска је успела да се у једном аспекту стави раме уз раме са највећим селекцијама светског фудбала у последњих 25 година.

Наиме, од Мундијала 1998. у Француској, Хрватска је већ трећи пут стигла до полуфинала Светског првенства. Учинили су то на том турниру, пре четири године у Русији и сада поново у Катару.

Колики је то успех, говори и чињеница да су исто толико учешћа у полуфиналима имали само Бразил, Француска и Холандија, док је Немачка једина испред са четири полуфинала на последњих седам Мундијала.

У истом периоду, по једно полуфинале имају селекције као што су Енглеска, Аргентина, Португал, Шпанија, Италија, Белгија, Уругвај, Турска и Јужна Кореја. Истина, неке од горепоменутих селекција ће сигурно побољшати свој учинак јер тек треба да одиграју мечеве четвртфинала.

Ипак, ствар је јасна - Хрватска је у последњих 25 година припада самом "крему" репрезентација које су најчешће стизале до завршнице Мундијала.

image